ERDON Helyi hírek

2015.01.22. 13:17

Huszonöt milliót kér Várad

Mintegy húsz-huszonöt millió euró kölcsönt kíván felvenni a nagyváradi önkormányzat az Európai Befektetési Banktól az uniós forrásokból az idén Nagyváradon befejezendő projektekre.

Mintegy húsz-huszonöt millió euró kölcsönt kíván felvenni a nagyváradi önkormányzat az Európai Befektetési Banktól az uniós forrásokból az idén Nagyváradon befejezendő projektekre.

Intenzív tárgyalások folynak az Európai Befektetési Bankkal (EBB) egy körülbelül 20-25 millió eurós hitelszerződésről. Mivel a tárgyalások jelenleg is folynak, ezért nem tudni még a kölcsön pontos összegét. A városnak égető szüksége van a pénzre, hiszen ebben az évben huszonöt Európai Uniós forrásokból megvalósuló beruházást kell befejezni, és mindehhez az önkormányzatnak biztosítania kell az önrészt. Márpedig annyi pénze nincs a városnak, amennyi az önrészek fedezéséhez kell. Nadia Haș a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának vezetője csütörtökön az intézmény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy reményeik szerint márciusban aláírják a hitelszerződést. Mivel az EBB nem hitelez tizenöt millió euró alatti összeget, ezért az önkormányzat az uniós beruházások közül ötöt fogott egy csokorba (a két felüljáró építése a körgyűrűn, az akvapark, a Kálvária domb felújítása, a gyorsforgalmi út építése), és azokra kéri a hitelt a pénzintézettől, nem zárva ki annak lehetőségét, hogy a hitelszerződésbe további, már megkezdett projekteket is beiktassanak. Az EBB további feltételei közé tartozik ugyanis az, hogy csak már elkezdett, de kevesebb mint negyven százalékban megvalósított beruházásokat finanszíroz. Nadia Haș hozzátette, hogy szeretnék elérni azt, hogy a hosszú futamidejű hitelszerződés törlesztése 2016 után kezdődjön meg. Az önkormányzat nem számol azzal, hogy nem sikerül szerződést kötni az EBB-vel, de ha még sem jön össze az üzlet, akkor más pénzintézetekkel fog tárgyalni.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!