ERDON Helyi hírek

2015.01.15. 14:23

Évértékelés és tervezés a Közterület-fenntartónál

Az idén 7.887 ezer euró értékben kíván beruházásokat megvalósítani és beszerzéseket eszközölni a nagyváradi Közterület-fenntartó zrt.

Az idén 7.887 ezer euró értékben kíván beruházásokat megvalósítani és beszerzéseket eszközölni a nagyváradi Közterület-fenntartó zrt.

Csütörtökön tartotta évértékelő és évindító sajtótájékoztatóját Liviu Andrica, a nagyváradi Közterület-fenntartó zrt. (ADP) igazgatója. Elmondta, hogy a tavaly a vállalat tizenhárom beruházására összesen 14.438.845 lejt (3.208.632 euró) költöttek, ebből az összegből 1.874.327 lej a vállalat saját forrásából, 12.564.518 lej a város költségvetéséből származott. Elárulta, hogy a tavalyi év legnagyobb beruházása a törvényszék mögötti emeletes parkolóház megépítése volt, ami 12.564.518 lejbe került. A parkolóházat a város pénzéből építették fel, viszont a munkálatokat az ADP irányította. A többi beruházás az ADP saját forrásaiból történt: kicserélték a Széles (Menumorut) utcai kispiac tetőzetét és új kerítést építettek oda, 187 ezer lejből felújították a Rulikowski temető sétányait, 144 ezer lejből pedig az ócskapiac belső útjait és sétányait, a világítás felszerelése az ócskapiacon 96 ezer lejbe került, a nagypiacon 466 ezer lejből felújították a húsrészleget, 458 ezer lejből bővítették a piac könnyű tetőszerkezetét, további 175 ezer lejt fordítottak harmincegy hűtőpult beszerzésére, és ugyancsak a nagypiacnál 15 ezer lejért villámhárítót szereltek fel. Emellett volt pár kisebb beruházás is, például beszereztek egy gépjárművet, amit intervenciós célra használnak fel. Kérdésünkre válaszolva Andrica elmondta, hogy egy kivételével mind a tizenhárom beruházás befejeződött, már csak a Széles utcai piac épülő kerítését kell befejezni. A beruházások mellett javítások is történtek a tavaly összesen 15.268.432 lej (3.392.984 euró) értékben, amiből 2.703.914 a vállalat saját forrásából származott, a többi pénzt a város biztosította.

Idei tervek

„2014 jó év volt az ADP szempontjából, de 2015 még jobbnak ígérkezik” - tért át az idei év terveinek ismertetésére Liviu Andrica, aki elárulta, hogy ebben az évben tíz beruházást valósítanak meg, emellett pedig különböző eszközöket is beszereznek. Az ADP az idén összesen 35.494.290 lejt (7.887.620 eurót) tervez beruházásokra és beszerzésekre fordítani, amiből 3.371.376 lej az ADP saját pénze lesz. A Közterület-fenntartó idei legfontosabb beruházása a Kossuth (Independentei) utcai mélygarázs építése lesz. A munkálat elkezdéséhez már csak arra várnak, hogy az RCS/RDS vállalat is aláírja a vonatkozó szerződést. A Kossuth utcai mélygarázs építésének költségvetése 29.947.914 lej, Andrica felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a vállalat csak a mélygarázst építi meg, az épületkomplexum többi részének a megépítése nem az ő feladatuk. Hozzátette: a várhatóan 457 férőhelyes mélygarázs kivitelezési időtartama tizennyolc hónap a terület átadásától számítva, ez viszont még nem történt meg. Tudatta továbbá, hogy a szőlősi villamos-végmegállónál lévő piacot egy fém szerkezetű struktúrával veszik körül, aminek következtében az a piac kívülről úgy fog kinézni, mint egy bolt; ez a beruházás 291 ezer lejbe fog kerülni. A vállalat új székhelyének kialakítására 917 ezer lejt tervez elkölteni az ADP, a Rulikowski temető Ceyrat utca felőli részének bekerítésére, illetve magának a temetőnek a bővítésére és parcellázására összesen 1.735.000 lejt tervez elkölteni a vállalat saját forrásból és a városi költségvetésből származó összegekből. Az ócskapiacon és a nagypiacon kereskedelmi helyiségeket alakítanak ki. Ez utóbbi helyszínen a tejcsarnoknak kell új helyet találni, lévén, hogy a nagypiacnál a főbejárat felől nézve a jobb oldalon lévő kisebb épületeket lebontják, és a taxi megállóhelytől a vállalat mostani székhelyig ekképpen szabaddá váló telken sorompóval ellátott parkolót fognak kialakítani. Mivel erre az elképzelésre még nincs terv, ezért nem tudni, hogy pontosan mekkora lesz a terület, és hány férőhelyes lesz a parkoló. Andrica tudatta, hogy az Őssi piacon is kicserélik a tetőszerkezetet, és magát a létesítményt is bővítik, ez a beruházás mintegy 242 ezer lejbe fog kerülni. Az idei beszerzések közül kiemelkedik négy mobil toalett vásárlása 600 ezer lejért, igaz ezt a pénzt a város biztosítja majd a vállalat rendelkezésére. Emellett személyszállító és halottszállító autót, csatornatisztító berendezést, automata autómosót, padlómosót stb. is vásárol az idén az ADP. Arra a kérdésre, hogy meglesz-e minden eltervezett befektetésre a pénz, Andrica magabiztosan válaszolt: „száz százalék, hogy meglesz a pénz!” Végezetül ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rogériuszi piac átépítése tovább tart a tervezettnél, már csak azért is, mert időközben változott a terv, és egy mélygarázst is építenek oda.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!