ERDON Helyi hírek

2015.01.08. 13:58

Disznótoros fesztivál az ERA-ban

Január 10-én első alkalommal szerveznek nagyszabású sertésfeldolgozó versenyt és fesztivált az Era parkolójában D’ale Porcului címmel, amelyre több Bihar megyei község is jelentkezett.

Január 10-én első alkalommal szerveznek nagyszabású sertésfeldolgozó versenyt és fesztivált az Era parkolójában D’ale Porcului címmel, amelyre több Bihar megyei község is jelentkezett.

Célegyenesben vannak az I. ERA-beli disznótoros fesztivál és verseny előkészületei. A Bihar megyeieket szombaton, január 10-én várják a váradi ERA Shopping Park parkolójába, ahol többek között falusi ízesítésű torost, kolbászt és tepertőt kóstolhatnak, ihatnak pálinkát, forralt bort, és folklórműsort tekinthetnek meg.

A zsűri, amely a disznóból készült étkek hagyományos elkészítését osztályozza, a következőkből áll: Eugen Bar, mesterszakács, a Bihar megyei Szakácsok és Cukrászok Szövetségének elnöke – zsűrielnök; Mircea Jacan, a Bihar megyei Népi Hagyományok és Kultúra Megőrzéséért Felelős Hivatal elnöke; Radu Silaghi, a Bihar megyei Cégek Szövetségének ügyvezető elnöke; Nicolae Pop, a D’ART kulturális szövetség elnöke; Giorgiana Zăgrean, a Proper Marketing & Events igazgatója.

A versenyzők

Huszonhárom Bihar megyei község nevezett végül a versenyre: Kisősi, Bors, Biharkaba, Bihardiószeg, Bihardobrosd, Körösgyéres, Köröskisjenő, Madarász, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Kispapmező, Papfalva, Robogány, Székelyhíd, Oláhszentmiklós, Váradszentmárton, Mezőtelegd, Tenke, Vizesgyán, Tulka, Rév, Érmihályfalva és Vércsorog. Mellettük meghívottként egy magyarországi csapat is részt vesz Békés megyéből.

A nagyközönség is megkóstolhatja a versenyre készített finomságokat. A helyszínre érkezők a szervezőktől ételjegyeket vásárolhatnak, amelyekért egy kiadós adag torost, vagy kolbászt, hurkát, tepertőt kapnak. A nap során ingyenesen osztanak meleg teát, de a helyszínen lehet pálinkát, bort, forralt bort is vásárolni. 15 különféle versenyt szerveznek a látogatók számára, és az utolsó tombolán is a sorszámozott szelvényekkel lehet részt venni. Az esemény alatt a jó hangulatról Alexandru Pop színész, televíziós személyiség gondoskodik, akit Văru’ Săndelként ismernek. 10 és 16 óra között több tíz Bihar megyei táncegyüttes és énekes lép a színpadra, valamint különleges meghívottak is.

Program

A január 10-i verseny programja: 8–8.30 között pálinka kóstoló – verseny; 8.30–12.30 óra között a disznók feldolgozása; 10–11 óra hagyományos disznóperzselés bemutató; 10–16 óra között kulturális műsor Văru’ Săndel vezetésével; 12.30–13.30 toros kóstoló – verseny; 13.30–15.30 között kolbász, hurka és tepertő kóstoló – verseny; 15.30–16.30 között a községek helyi specialitásainak kóstolója – verseny.

Első alkalommal szerveznek sertésfeldolgozó versenyt és fesztivált a váradi ERA Shopping Park parkolójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!