ERDON Helyi hírek

2015.01.11. 14:00

Cserkészek vendégeskedtek a premontrei öregdiákoknál

Nagyvárad- Csütörtök délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében szokásos havi összejövetelüket a nagyváradi premontrei öregdiákok. Ezúttal váradi cserkészeket hívtak meg.

Nagyvárad- Csütörtök délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében szokásos havi összejövetelüket a nagyváradi premontrei öregdiákok. Ezúttal váradi cserkészeket hívtak meg.

Szokatlan módon, vagyis cserkészek zászlós bevonulásával és indulójával kezdődött a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének legutóbbi találkozója, ugyanis ezúttal a 18 tagú várad-velencei 88. számú Szent László-alakulatot hívták meg, amelynek mostani vezetője, Szilágyi Gyula érdekes előadást tartott a cserkészetről, ennek történetéről, kialakulásáról és fejlődéséről, a főbb szabályairól, jellemzőiről, és az ezzel kapcsolatos egyéb fontosabb tudnivalókról. Emellett különféle rangos elismeréseket, ereklyéket is magával hozott.

Többek közt arra hívta fel a figyelmet: a cserkészet megalapítója, lord Robert Baden-Powell 1857-ben született Londonban. Számos csatában edződött és egészen a tábornoki rangig vitte. 1907-ben szervezte meg az első kísérleti cserkész tábort Brownsea-szigetén, attól az ötlettől indítva, hogy kezdeni kéne valamit a csellengő, unatkozó fiatalokkal. Ezen 22 fiú vett részt, és népszerűségére jellemző, hogy ezután úgymond futótűzként terjedt és világmozgalommá nőtte ki magát. Indiai és dél-afrikai tapasztalataira támaszkodva 1908-ban aztán „Bi-Pi” megírta Cserkészet fiúknak című könyvét, melyet 35 nyelvre lefordítottak. 1941-ben, Kenyában halt meg, szívhez szóló utolsó üzenetében azon meggyőződésének adott hangot: a helyes út másokat boldoggá tenni, hogy amikor eljön az ideje, egy kicsit jobb állapotban hagyjuk magunk mögött ezt a világot.

Tiszteletbeli cserkész

Szilágyi Gyula ezt követően arról is beszélt: 1920-tól tartanak rendszeresen világtalálkozókat, talán közismert, hogy az eddig egyetlen magyarországi dzsembori helyszíne 1933-ban Gödöllő volt. 1948-ban a szocialista országokban betiltották a mozgalmat. A rendszerváltozás után a váradi 88. számú csapat 1996 májusában lett a Romániai Magyar Cserkészszövetség tagja. Kitért továbbá arra is, mit takarnak a cserkész őrs, raj és csapat fogalmak, mi nem a cserkészet, milyen szimbólumokat használnak, milyen a ruházatuk, hogyan kell viselkedniük stb.

A tartalmas beszámoló egy ünnepélyes mozzanattal zárult: Pásztai Ottót tiszteletbeli öreg cserkésszé avatta a meghívott. Az egyesületi vezető különösképpen nem kell majd megismerje a cserkészet szabályait, hiszen fiatalkorában ő is tagja volt egy ilyen csapatnak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!