ERDON Helyi hírek

2014.12.17. 15:28

Vízművek: gondok és megvalósítások

Idei beruházásokról, jövő évi tervekről számolt be Ovidiu Gavra, a nagyváradi vízművek vezérigazgatója a Continental szállóban tartott sajtótájékoztatón. Több szerződést is felbontottak.

Idei beruházásokról, jövő évi tervekről számolt be Ovidiu Gavra, a nagyváradi vízművek vezérigazgatója a Continental szállóban tartott sajtótájékoztatón. Több szerződést is felbontottak.

A vízművek helyzete nem rossz, összegezte a szerdai beszámoló során a vezérigazgató, annak ellenére, hogy több szerződést is kénytelenek voltak felbontani. Az egyik legjobban vitatott projektjük már 2008 óta zajlik, s Nagyvárad vízhálózatának bővítésére vonatkozik. A polgármesteri hivatal akkor a környezetvédelmi minisztériummal kötött szerződést, melynek értelmében a vízművekre hárult az a feladat, hogy 11 millió eurós kölcsönt vegyen fel, ami meg is történt. Viszont az a rész, melyet a szaktárca kellett volna álljon, késett. 2013-ban a szerződést átadták a közigazgatási minisztériumnak, mely ugyancsak késett a kifizetésekkel. Végül, „az utolsó pillanatban” törlesztették a 3,1 millió lejes tartozásukat, s így a vízművek is ki tudta fizetni a cégeket, melyek a hálózatfejlesztést végezték. Jelenleg várakoznak, még nem végeztették el az összes szükséges munkálatot, várják, mit dönt a minisztérium, mondta Ovidiu Gavra.

Munkálatok

A kohéziós pénzalapokból végzett munkálatok egy részével haladnak, de gondok is vannak. A Bihar megyei vízhálózat fejlesztésére vonatkozó nagyszabású projekt folyamatban van, de míg egyes településeken, illetve váradi utcákon végeztek a munkával, másutt azok a cégek, melyek a versenytárgyalást megnyerték, késnek, illetve felszámolás alatt vannak. Az egyik ilyen, fizetésképtelenségi eljárás alatt lévő cég a Selina, mellyel tizenegy szerződést sikerült felbontani, kettőre vonatkozóan pedig ígéretet kaptak, hogy teljesítik. A belényesi ülepítő megépítése halad a leggyengébben, ezt a Selina Kft. és a Weber Romania Kft. kellett volna elvégezze, de mindössze a munkálatok 5,25%-a lett meg. Ennek a szerződésnek az értéke egyébként közel 15 millió lej, de ebből értelemszerűen semmit nem fizettek ki a két cégnek. A tenkei ülepítő szintén csak 23,63%-ban készült el, Nagyvárad délkeleti részének csatornahálózati és vízhálózati felújítása pedig 28,65%-ban – előbbit az OMS Romania Kft. és a Rono AQUA Kft. kellett volna elvégeznie, utóbbira pedig szintén a Selinával kötöttek szerződést. A teljes, Bihar megyei projekt értéke több mint 195 millió lej, ebből eddig több mint 93 millió lejt fizettek ki elvégzett munkálatokért, azaz a teljes összeg 39%-át.

Az igazgató elpanaszolta, hogy a versenytárgyalásokra, valamint az inszolvenciára vonatkozó jogszabályok nem nekik kedveznek, nem bonthatnak fel szerződéseket csak bizonyos esetekben, s hiába nem képes egy cég elvégezni a felvállalandó munkát, ha az iratai rendben vannak és megnyeri a versenytárgyalást, kénytelenek szerződtetni. „Mindent összevetve nem állunk rosszul, s az, hogy létezik-e Selina, vagy nem, végső soron nem befolyásolja lényegesen a működésünket” - mondta Ovidiu Gavra, aki azt is elmondta: jövőre Váradon rengeteg hálózatfelújítási munka fog zajlani.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!