ERDON Helyi hírek

2014.12.03. 12:54

Újabb részletek a szakiskolákról

Mostanában bizonyos körökben kezd egyre divatosabbá válni ismét a szakiskola. A Bihar megyei Tanfelügyelőség azt tudatta lapunkkal tegnap, mi az eljárás cégek esetében e témakörben.

Mostanában bizonyos körökben kezd egyre divatosabbá válni ismét a szakiskola. A Bihar megyei Tanfelügyelőség azt tudatta lapunkkal tegnap, mi az eljárás cégek esetében e témakörben.Milyen metodológiát kell követnie egy-egy vállalkozásnak a szakiskolába való beiratkozás témakörében, a három éves oktatási ciklus esetében, a 2015–2016-os tanévre? Erről adott tájékoztatást lapunknak a Bihar megyei Tanfelügyelőség. Jelzik azt is, hogy az információkat feltöltötték honlapjukra is, ezek román nyelven elérhetőek az isjbihor.ro-n.

A konkrétumok

Az érvényes keretszabályozás szerint a három éves szakoktatás csak azokban a tanintézetekben indítható el, amelyek szerződést is bemutatnak cégekkel és/vagy közintézményekkel. Ennek a szerződésnek kötelezettségvállalásokat kell tartalmazni arra nézve, hogy miként zajlik majd a diákok szakmai gyakorlata a cégeknél/intézményeknél, valamint részletezni is szükséges a tanmenetet is. Emellett bizonyítani kell, hogy megvan minden technikai és személyzeti feltétel a szakmai oklevél kibocsátásához szükséges képzéshez.

A szakmai gyakorlatot értelemszerűen a leszerződött cégnél/intézménynél kell végezni. Vannak azonban kivételek. Különösen a kis- és közepes vállalkozások esetében a tanintézetben is végezhető a gyakorlat, amennyiben egyszerre teljesülnek a következő feltételek: az iskolában van megfelelően felszerelt szakműhely és képzett személyzet; külön szerződést kötnek az iskolában végzendő gyakorlatról. Szükséges továbbá a főtanfelügyelő engedélye, amelyet az iskola kérvénye alapján bocsájt ki – a kérvényt láttamoznia kell a szakoktatásért felelős tanfelügyelőnek. A gyakorlat elvégzéséhez szükséges szerződést nemcsak az iskola és a cég/intézmény köti meg, hanem szerződő fél a diák is, vagy kiskorúsága esetén a törvényes képviselője. A szerződéseket személyre szólóan is meg lehet kötni (azaz mindegyik diákkal külön), vagy egy-egy csoportra is. Ezeket a foglalkozásokat abban az időpontban kell lebonyolítani, amiben megegyezik a cég/intézmény és az iskola – de minden ilyennek véget kell érnie augusztus 31-ig.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!