ERDON Helyi hírek

2014.12.02. 10:47

Miniszteri vizit a várban

Nagyvárad- Vasárnap Hegedüs Csilla kulturális miniszter Biró Rozália szenátorral és Pásztor Sándor vízügyi államtitkárral a vár kutatásával és felújításával foglalkozó szakemberekkel találkozott.

Nagyvárad- Vasárnap Hegedüs Csilla kulturális miniszter Biró Rozália szenátorral és Pásztor Sándor vízügyi államtitkárral a vár kutatásával és felújításával foglalkozó szakemberekkel találkozott.

A régészeti ásatásokat Emődi Tamás műépítész és Mihálka Nándor régész mutatták be. A magas rangú vendégek többek közt megtekintették annak az Árpád-kori székesegyháznak a kibővített alapmaradványait, melynek építtetése, bár egyelőre nem bizonyított, valószínűsíthető, hogy I. Lászlóhoz köthető, és ezért különösen fontos a szent király által alapított város számára.

A látogatást követően Hegedüs Csilla kulturális miniszter arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy a Kárpát-medencében is egyedinek számító leleteket bemutassák az érdeklődőknek, ugyanakkor folytatódjon a régészeti kutatás az építménymaradvány udvarán, hiszen ott egyéb korabeli tárgyi bizonyítékokra is bukkanhatnak.

A tárcavezetővel folytatott tárgyalások során ugyanakkor felmerült, hogy jövőre meg kell pályázni pénzforrásokat a szakminisztériumnál a feltárások folytatása céljából, illetve az önkormányzatnál is próbálkozni kell. A találkozó alkalmával áttekintették a kialakítandó, nem a Körösvidékivel azonos vármúzeum helyzetét, amelyben helyet kell kapnia az 1882-es, a Rómer Flóris kanonok által vezetett régészeti ásatás leletanyagának és a most felfedezett értékeknek is. Ugyanakkor megállapították: a városvezetés mindent meg kell tegyen annak érdekében, hogy a kutatást és a helyreállítást megfelelően felkészült szakemberek vezessék, hisz a nagyváradi vár értékei egyedülállónak számítanak Kelet-Közép-Európában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!