ERDON Helyi hírek

2014.12.09. 10:59

Három új műszer a szemészeten

Hiánypótló műszerek érkeztek a napokban a nagyváradi járóbeteg rendelő szemészeti osztályára. „Szebb ajándékot Mikulásra el sem tudtunk volna képzelni” - mondta az osztályvezető főorvos.

Hiánypótló műszerek érkeztek a napokban a nagyváradi járóbeteg rendelő szemészeti osztályára. „Szebb ajándékot Mikulásra el sem tudtunk volna képzelni” - mondta az osztályvezető főorvos.

Amint dr. Mihaela Coroi főorvos elmondta, mindháromnak nagy hasznát fogják venni a szemészeti vizsgálatok során. A három felszerelés hozzávetőleges értéke 15 ezer euró, tudtuk meg. Az egyik egy úgynevezett Heidelberg retina tomográf, mely több szembetegség korai diagnosztizálására alkalmas, de talán a legfontosabb az, hogy a látóideg megvizsgálása folytán segítségével korai stádiumban fedezhető fel a zöldhályog (glaukóma).

Fontosak

Eddig ilyen vizsgálatra nem volt lehetőség, így a glaukómát is csak későbbi stádiumban tudták diagnosztizálni, amikor a látáskárosodás már lényegesebb. A műszerrel egyúttal az elváltozások alakulása is figyelemmel követhető. Egy másik műszer egy Medmont szaruhártya vizsgáló, mellyel szintén korai állapotban derülhet fény a szaruhártya elváltozásaira. A harmadik műszer pedig egy speciális, szemvizsgálatra kialakított ultrahangos vizsgáló, ez szintén hiányzott a szemészeti osztályról. Mindháromnak fontos szerepe van a komoly látáskárosodás, illetve a vakság megelőzésében.

Az adományokat a Jersey-szigeti Mustard Seed (Mustármag) alapítványnak köszönhetően kapták meg, a nagyváradi Încrederea alapítvány közvetítése által. Amint Helie Rose, a Mustard Seed képviselője elmondta, több országba, illetve városba szoktak különféle adományokat küldeni, most viszont különösen fontosnak találták, hogy a műszerek oda kerüljenek, ahol ténylegesen hasznukat veszik, s megbíztak a nagyváradi alapítványba, amely megígérte, hogy jó helyre juttatja ezeket.

A szemészeti osztály munkatársai most ismerkednek a készülékekkel, de hamarosan, külföldöt látott kollégáknak köszönhetően megtanulják majd az alkalmazás fortélyait is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!