ERDON Helyi hírek

2014.12.29. 11:02

Évzáró a Mistique-mazsorettel

Nagyvárad- Múlt szombaton a várad-velencei római katolikus kultúrotthonban évzáró bulit tartottak a Mistique mazsorettcsoport tagjai. Az eredeti csapat 11 évvel ezelőtt alakult Aranypálma névvel.

Nagyvárad- Múlt szombaton a várad-velencei római katolikus kultúrotthonban évzáró bulit tartottak a Mistique mazsorettcsoport tagjai. Az eredeti csapat 11 évvel ezelőtt alakult Aranypálma névvel.

2003. június 1-je. Ez az a dátum, mely bizonyára piros betűvel szerepelne a várad-velencei Mistique mazsorett csoport naptárában, amennyiben létezne ilyen kalendárium, ezen a napon alakult meg ugyanis hivatalosan. A csapat akkori és jelenlegi irányítója, felkészítője Varga Friderika korábban a Meleg Attila vezette Matyi Műhelynek, illetve a Tempó klubban dolgozott bábszínészként, így a kiszállások alkalmával lehetősége nyílt arra, hogy a társaság mazsorettjeinek produkcióját is megtekintse, összebarátkozzon velük. Ugyanakkor emlékezetes élmény maradt számára az egyik Debreceni Virágkarnevál menettáncosainak fellépése is. A sors azonban úgy hozta, hogy 2002 decemberében megszakadt a munkaviszonya az M. M. Pódiummal, azonban a gyerekekkel továbbra is tartotta a kapcsolatot, akik unszolták őt, hogy alapítson egy mazsorett csoportot. Végül úgymond „beadta a derekát”, s megegyezett Cservák Miklós körzeti RMDSZ-elnökkel, hogy a Kolozsvári úti római katolikus kultúrotthonban gyakorolhassanak. Ő maga is meglepődött, amikor az első válogatáskor belépett a szinte zsúfolásig megtelt díszterembe, hogy ekkora az érdeklődés a „casting” iránt. Így 1 fiúval és 17 lánnyal (10-17 évesek voltak) megalakult az első csoport, Aranypálma névvel, mely aztán 2008-ban Mistique-re módosult, ugyanis a magyar elnevezés nem csengett jól a hazai versenyszervezők fülében.

Számos elismerés

Az elmúlt években szerzett számos kupa és oklevél jelzi, hogy jó úton halad az időről időre megújuló formáció. Az országos versenyeken általában kibérelik az első három helyek valamelyikét, de arra is akadt már példa, hogy a pódium mindhárom helyére ők állhattak fel különböző csoportjaikkal. De ugyanígy jól teljesítettek a Ki Mit Tud?!-okon is, illetve amire Varga Friderika különösen büszke, hogy néhány évvel ezelőtt megkapták az RMDSZ Bihar megyei szervezetének A Magyar Kultúráért Emlékplakettét. Közben két és fél évvel ezelőtt Sztankovics Gyula ötlete nyomán egy hegyközcsatári „leágazásuk” is létrejött, Angels elnevezéssel, mely csapatnak jelenleg 19 tagja (1 fiú és 18 lány) van. „Fiúk általában kevesebben jelentkeznek, talán amiatt, hogy számukra a hip-hop tánc férfisabbnak tűnik. Azok azonban, akik eljönnek hozzánk, megtapasztalhatják, hogy a lányok felemelése vagy <<dobálása>> sem gyerekjáték, vagy annyira férfiatlan”, magyarázta Varga Friderika.

Jelenleg 11 tagja van a Mistique-nek, mind lányok. A koreográfiát általában ők maguk találják ki, a könnyebbek betanulása egy hónapot, a bonyolultabbaké hármat vesz igénybe, és vannak egyéni, kettős vagy hármas produkcióik is. „Amikor bevonul a mazsorett csoport, a nézők először arra figyelnek fel, hogy a lányok szépek és csinosak. Amikor aztán egy jól kiválasztott zene is felcsendül, tapsolni kezdenek, s ez máris fél siker”- tudtuk meg az alapítótól, aki azt is elárulta a Bihari Naplónak, hogy jelenleg az olaszországi MBTA Európa Bajnokságra készülnek, de előtte még tartanak egy válogatót valamikor január elején.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!