ERDON Helyi hírek

2014.12.18. 14:04

Disznótor, kóstoló – versenyszerűen

Nagyvárad - Nagyszabású, hagyományőrző sertésfeldolgozó verseny színhelye lesz január 10-én az ERA Shopping Park parkolója. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön a szervezők.

Nagyvárad - Nagyszabású, hagyományőrző sertésfeldolgozó verseny színhelye lesz január 10-én az ERA Shopping Park parkolója. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön a szervezők.

Első alkalommal szerveznek ilyen versenyt Váradon, hangzott el. Huszonkét Bihar megyei község iratkozott fel, ezenkívül vendégként részt vesz két magyarországi csapat, az egyik Békés megyét fogja képviselni, a másik Derecskét. A rendezvény médiatámogatója a Bihari Napló is

Fontos a pálinka

A D ale porcului címet viselő verseny részleteiről Ioan Şora kispapmezői polgármester, a Romániai Községek Egyesületének képviselője, Radu Silaghi, a Bihar megyei Cégek Egyesületének igazgatója, Mircea Jacan, a Tradicionális Népi Kultúra Népszerűsítésének és a Hagyományőrzés Bihar Megyei Központja (CJCPCT) igazgatója, Nicolae Pop, a D ART Egyesület képviselője, valamint Leontin Ciucur, a Crişana néptánccsoport vezetője számolt be.

Legfeljebb hat főből álló csapatok vesznek részt, mindegyik csapat számára a szervezők biztosítják a 100-120 kilogrammos sertést, pavilont, egyebeket, a versenyzőknek pedig kazánt, főzőalkalmatosságot, húsfeldolgozó felszereléseket kell többek között vinniük. Fontos, hívták fel a figyelmet a szervezők, hogy minden csapat hozzon két liternyi, saját házuk táján készült pálinkát kell, ha ezt elmulasztják, azonnal kizárják őket a versenyről – amint az a szabályzatban is áll.

Miután elkészültek a különböző falatok, a látogatók vásárolhatnak belőlük a helyszínen osztott értékjegyekért. Az pedig, hogy melyik csapat hány értékjegyet gyűjtött be, a zsűri értékelésével kiegészítve, fele-fele arányban számít bele a verseny eredményébe. Amint a szervezők megjegyezték: marketingfogásként, hogy minél több értékjegy gyűljön össze, a versenyzők ingyen pálinkát és savanyúságot kínálhatnak, vagy zenészeket alkalmazhatnak.

Program

A program reggel nyolckor, pálinka kóstolóval kezdődik, majd a versenyzők nekilátnak a levágott és perzselt disznó feldolgozásának. A versenyszerű helyszíni perzselésre nem kaptak engedélyt, de azért a belényesiek bemutatják, hogyan kell szalmával, hagyományosan perzselni a disznót. Később toroskáposzta kóstoló lesz, majd kolbászt, hurkát és tepertőt ízlelhetnek a látogatók. Ezt követően a csapatok a saját településük hagyományos disznóeledelét készítik el, s persze ezt is megkóstolhatják a látogatók. A rendezvény vacsorával és díjkiosztással zárul. Mint megtudtuk, az első három helyezett csapatot több mint 1500 euró értékű díjjal jutalmazzák.

A rendezvény ideje alatt a meleg tea ingyenes lesz, viszont a pálinkáért, sörért, borért és forralt borért fizetni kell – persze kivétel, ha a csapatok ingyen kínálnak ilyesmit, marketingfogásként. Emellett elejétől a végéig különféle versenyek zajlanak a látogatók számára, ezenkívül pedig folyamatosan lesz népzene és néptánc. A műsorvezető pedig a „Văru Săndel” néven is ismert Alexandru Pop lesz, tudatták a szervezők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!