ERDON Helyi hírek

2014.12.12. 15:40

Börtönbe megy a Trei G-vezér

Nemcsak a karácsonyt, hanem a következő éveket is börtönben tölti a Trei G üzlethálózat egykor közismert tulajdonosa, Ion Govoreanu. A váradi fellebbviteli bíróság ugyanis elítélte.

Nemcsak a karácsonyt, hanem a következő éveket is börtönben tölti a Trei G üzlethálózat egykor közismert tulajdonosa, Ion Govoreanu. A váradi fellebbviteli bíróság ugyanis elítélte.1,4 millió lejes tisztességtelen haszonra tett szert, értelemszerűen ugyanennyi kárt okozott az állami költségvetésnek Ion Govoreanu – állapította meg a fellebbviteli bíróság. A Trei G üzlethálózat tulajdonosa cukorral üzletelt, törvénysértő módon 2004–2005-ben. Réven jegyezték be a For united Kft.-t, amely révén a vállalkozó cukrot importált a Zaharom elnevezésű termék elkészítéséhez – ami vanília- vagy kakaóaromával kevert cukor –, ám a valóságban az importárut egyszerűen csak becsomagolta, és árusította üzleteiben. Az ügy 2013-ban került bíróság elé, amikor rajta kívül üzlettársa, a Simonela Com. Kft.-t vezető Ionuţ Alexe Ionescu is vádlott volt. Utóbbi 130.000 lejt csalt el úgymond megspórolt adók révén.

Végrehajtandó

Govoreanut első fokon három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre, és az 1,4 milliós kár megtérítésére kötelezték. Ionescu esetében elévülés miatt megszüntették az eljárást, viszont elkoboztak tőle annyi pénzt, amennyi kárt okozott.

Govoreanu azonban fellebbezett, ügyében a múlt hét végén hoztak ítéletet. A bíróság helybenhagyta az első fokút. Úgy tudni, a férfit rögtön az ítélethirdetés után el is fogták, és már rács mögött van. Egyébként a cukorbizniszét már 2005-ben felfedezték a hatóságok, a DIICOT Bihar megyei kirendeltsége eljárást is indított. Ám 5 olyan év következett, amikor az ügy stagnált, és csak ezt követően indult be újra a gépezet. A csaló üzletember ellen egyébként egy másik ügyben még tart a bírósági eljárás: 22 millió eurónyi TVA megfizetése alól vonta ki magát illegálisan, egy szervezett adócsalói hálózatot irányítva.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!