ERDON Helyi hírek

2014.11.27. 17:03

Vita a parkolási díjakról

Viszonylag vitamentesen zajlott a nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülése, s kevés kivétellel mindent egyhangúan szavaztak meg a tanácsosok. Olcsóbb lesz a parkolás, de csak az emeletes parkolóban.

Viszonylag vitamentesen zajlott a nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülése, s kevés kivétellel mindent egyhangúan szavaztak meg a tanácsosok. Olcsóbb lesz a parkolás, de csak az emeletes parkolóban.

Az egyik megszavazott határozat szerint csökkennek a négy hónapja működő emeletes parkolóban alkalmazott díjak. A szavazás előtt Ritli László Csongor RMDSZ-es tanácsos javaslatokkal állt elő: a hat hónapnál kevesebb időre szóló bérletek esetében is működjön a 10%-os árleszállítás, továbbá az iskolák és egyéb közeli intézmények alkalmazottai parkolhassanak olcsóbban. Ilie Bolojan polgármester válaszképp kifejtette: nem tartja helyénvalónak az árcsökkentést egyetlen esetben sem, hiszen a cél az, hogy a város behozza a költségeket, ha pedig a közeli, Oltea Doamna iskola tanárai olcsóbban parkolhatnak, akkor precedens teremtődik és más intézmények részéről is ilyen elvárások születhetnek.

Csökkenés

Jelenleg az Oltea Doamna iskola udvarán több tíz autó parkol nap mint nap, holott az iskolaudvar a gyerekeké, úgyhogy ezzel hamarosan fel kell hagyniuk. „Reméljük, hogy ezáltal jobban kihasználják majd a parkolót” - tette hozzá. Ovidiu Mureşan alpolgármester is azt hangsúlyozta ,hogy érzékeny helyzetet szülne, ha a pedagógusoknak kedvezményt nyújtanak, másoknak pedig nem. Ritli László Csongor kifejtette: továbbra is úgy véli, hogy még mindig magasak az árak, visszavonja a javaslatait, ám reméli, hogy ha a jelenlegi csökkentés nyomán is üresen áll majd a parkoló, mint jelenleg, akkor figyelembe veszik majd a további csökkentés lehetőségét. Bolojan erre azt válaszolta, hogy bármilyen lenne is a díjszabás, a tapasztalat az, hogy fél évtől egy évig terjedő időszak kell ahhoz, hogy az emberek elkezdjék használni a parkolót. „Hiszem, hogy jövő őszig már ki lesz használva a parkoló, de persze ha továbbra is üres marad, akkor inkább a kisebb díjszabások mellett döntünk” - tette hozzá. A tegnap megszavazott határozat szerint egyébként az egy hónapos bérlet ára 95 lejről 65 lejre csökken, a közelben lakók az eddigi 50 lej helyett 40 lejért bérelhetnek ki egy helyet a parkolóban, a kártya kiállításakor fizetendő garancia pedig harminc lejről 10 lejre csökken.

Kevesebb pénz

Egyhangúan szavazták meg a tanácsosok csütörtökön az idei évre vonatkozó költségvetés kiegészítést is. Amint Ritli László Csongor lapunknak elmondta, az eredeti költségvetés „több mint optimista” volt.

Az előirányzott több mint 260 millió lej helyett végül mintegy 184 millió lej folyt be az áfából, illetve az adókból, a teljes összeg tekintetében pedig az előirányzott 1,1 milliárd lej helyett hatszáz millió lejből gazdálkodhatnak. Amint a határozatból kiderül, többek között másfél millió lejjel kényszerültek csökkenteni többek között a Kálvária-dombra tervezett faültetésre, s 11 millió lejjel a tervezett Nymphaea Wellness komplexum létesítésére szánt összeget, de a tömbházak hőszigetelésére sem jut annyi, amennyit eredetileg terveztek.

Az ülés végén a polgármester megköszönte Teofil Filimon tanácsosnak azt, hogy három hónapon át vezette az ülést, s Dan Octavian PNL párti tanácsos javaslatára Puşcaş Cristian volt PD-L, jelenleg liberális párti tanácsost választották meg, hogy a további üléseket vezesse.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!