ERDON Helyi hírek

2014.11.13. 12:48

Új könyvesbolt nyílt Váradon

A név a régi, a tulajdonosi háttér viszont változott: a Városháza/Teleki utcában megnyílt az Illyés Gyula Könyvesbolt. A jövő hét folyamán a 6. Könyvmaratonnak lesz az egyik helyszíne.

A név a régi, a tulajdonosi háttér viszont változott: a Városháza/Teleki utcában megnyílt az Illyés Gyula Könyvesbolt. A jövő hét folyamán a 6. Könyvmaratonnak lesz az egyik helyszíne.

Az ebből az alkalomból szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón Králik Lóránd befektető felidézte, hogy 14 évig egy református egyházi hátterű cég működtetett ezen a helyen egy könyvesboltot, ez azonban idén júniusban végleg bezárt. Most egy héttagú, erdélyi magyar világi befektetői csoport nyitott itt egy másikat, „egy percig sem gondolkodva” azon, hogy az Illyés Gyula elnevezést megtartja. Úgy gondolták ugyanakkor, hogy a hangulatot kissé „feldobják” négy, múlt század eleji képeslap poszterré való felnagyításával, melyek Péter I. Zoltán tulajdonát képezik.

Králik Lóránd hangsúlyozta: hiánypótlónak tartja a boltot, mert az elmúlt két évtizedben nem volt egy olyan erős könyvüzlet Váradon, ahol egy helyen meg lehetett volna találni a jelentős magyarországi és erdélyi magyar kiadók példányait. Megjegyezte: egyik céljuknak tekintik, hogy a könyvbarátok ne kelljen elmenjenek Debrecenbe vagy Berettyóújfaluba, hanem itt helyben tudják megvásárolni kiskereskedői áron kedvenc szerzőik műveit.

A boltban igen változatos a kínálat: magyar, illetve világirodalmi remekművek, klasszikusok alkotásai, sikerkönyvek, pszichológiai kötetek, történelmi tárgyú regények, gyermekeknek szánt kiadványok egyaránt megtalálhatóak. Emellett folyóiratok és képeslapok, írószerek, naptárak közül lehet válogatni, illetve korondi termékek, ízléses fajátékok, népies ingek, blúzok is megtalálhatóak.

Megtudtuk azt is: arra törekedtek, hogy a környezet barátságos legyen, ennek érdekében például átalakították úgy a polcokat, hogy félre lehessen ezeket tolni, így egy-egy rendezvény alkalmából akár 60 embert is képesek fogadni. Az otthonosság élményét szolgálja továbbá az olvasósarok is: a betérők leülhetnek, olvasgathatnak és böngészhetnek. Kényelmükhöz egy kávéautomata is hozzájárul, illetve egy számítógép által kínált szabad internethasználat, valamint a wifihez való csatlakozás lehetősége. Ugyanakkor fénymásolást is biztosítanak, s mivel szerződéses partnerviszonyban állnak magyarországi beszállítókkal, igény esetén kéthetes határidővel könyvek is megrendelhetőek náluk.

Könyvmaraton

Szűcs László, a Várad folyóirat menedzser-főszerkesztője úgy fogalmazott: amikor meghallotta nyáron, hogy a jobb sorsra érdemes református könyvesbolt bezárt, „rögtön meglódult a fantáziája”. Ugyanilyen lelkesek voltak a munkatársai és kollégái is, hozzáértésüknek és szakértelmüknek köszönhetően néhány hónap sikerült megvalósítaniuk a könyvüzlet nyitásával kapcsolatos álmaikat.

Mint kiderült, kulturális eseményeknek is helyszínt biztosít majd az Illyés Gyula Könyvesbolt, az első a jövő héten lesz, a váradi magyar kiadók által szervezett 6. Könyvmaraton. November 20-án, csütörtökön 17 órakor tartják ennek a megnyitóját. 17.15-kor a MÚRE kalotaszegi élmények alapján készült riportkötetét mutatják be (Időutazás Farnastól Zsobokig), 17.45-kor Lőnhárt Melinda kolozsvári költő Látható hiány című verseskötetét, 18.15-től Karácsony Benő Utazás a szürke folyón című regényét, 18.45-től pedig Láng Zsolt novelláit (Szerelemváros).

November 21-én, pénteken 17 órától Murádin Jenő kötetét ismertetik, 17.30-tól Elek István békéscsabai szerkesztő Markó Béla esszéiről szóló irodalomkritikai összeállítását, majd 18.30-kor kezdődik a Törzsasztal Dragomán Györggyel.

November 22-én, szombaton 10 órakor megkoszorúzzák Ady-mellszobrát, illetve A Holnaposok-szoborcsoportot, majd 11 órától a Silent kávézóban folytatódik a program, a Maraton Caféval, melynek keretében kötetlenül lehet beszélgetni Dragomán Györggyel, Tasnádi-Sáhy Péterrel és Székely Ervinnel. 15 órától Borzási Johanna Angyalszemközt című verseskötetét, 16-tól Tasnádi-Sáhy Péter novelláit (A békaember legendája), 16.30-tól Székely Ervin regényét mutatják be (Bársonyszék és aszfalt).

Ezután az Ady Endre Emlékmúzeumba várják az érdeklődőket, ahol 17.30-tól Sarány István szerkesztő beszél Kós Károly összes írásának összegyűjtött díszkiadásáról, majd 18.15-től Péter I. Zoltán Kérem alássan! Nagyváradi vendéglők a Monarchia idején című helytörténeti munkáját ismertetik. A könyvmaraton Mátyás Zsolt Imre Ady-performanszával ér véget.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!