ERDON Helyi hírek

2014.11.18. 13:19

PSD-s politikusok gyanús utazgatásai

A Pro Democratia nem kormányzati szervezet nagyváradi elnökségének tagjai számoltak be kedden a sajtó képviselőinek az államfőválasztás második fordulójában folytatott ellenőrzéseik tapasztalatairól.

A Pro Democratia nem kormányzati szervezet nagyváradi elnökségének tagjai számoltak be kedden a sajtó képviselőinek az államfőválasztás második fordulójában folytatott ellenőrzéseik tapasztalatairól.

Simon Adrian, a Pro Democratia nagyváradi elnöke elmondta, hogy Bihar megye keleti és déli részén, összesen harminc közigazgatási egységben végeztek ellenőrzéseket, mert megítélésük szerint ezekben az övezetekben voltak várhatóak visszaélések. Hozzátette, hogy egyes szavazókörzetekben olyan civil szervezetek megfigyelői voltak jelen, amelyek gyakorlatilag pártok szatelit szervezetei, ezért több szavazókörzetben a Pro Democratia megfigyelőit gyanakodva fogadták. Catalin Popa, a Pro Democratia legaktívabb Bihar megyei megfigyelője számolt be elsőként élményeiről a keddi sajtótájékoztatón. Kifejtette, hogy főként azokhoz a szavazókörzetekhez szállt ki, ahol a polgármesterek az elmúlt időszakban átálltak egy másik párthoz, és ahol az első fordulóban nagyon nagy különbséggel nyert az egyik jelölt. A választás napján a gyanús szavazókörzeteket - Keményfokot (Avram Iancu) és Illyét (Ciumeghiu) - többször is felkereste. Keményfokon a PSD plakátjai voltak kihelyezve a szavazókörzet mellett, és maga a körzet is a polgármesteri hivatal közvetlen közelében volt. Catalin Popa elmondta, hogy ottléte alatt éppen a településre érkezett Petru Filip a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora is. Illyén a PSD plakátjai magának a szavazókörzetnek a kerítésén, és a körzet közelében lévő autóbuszmegállóban is ki voltak helyezve. Itt találtak egy olyan úgynevezett független megfigyelőt, aki azt sem tudta megmondani, mely szervezet delegálta őt megfigyelőként. A szavazókörzet elnöke feltűnő ellenségeskedéssel viseltetett a Pro Democratia megfigyelőivel szemben, például kijelölt számukra egy helyet a szavazókörzetben, kijelentve, hogy nem szabad elmozdulniuk onnan, noha a delegációval nem rendelkező álmegfigyelő szabadon mozoghatott a szavazókörzetben. Petru Filip szenátor Illyén is feltűnt, majd amikor elment, és Catalin Popa követni akarta őt, váratlanul egy rendőr állította meg és igazoltatta őt, és mire elindulhatott Petru Filip után, a szenátor már messze járt. Popa a két településen nem tapasztalt voksturizmusra utaló jeleket, az viszont feltűnt neki, hogy mindahányszor felbukkant, vagy elment az említett szavazókörzetekből a bizottság elnökei vagy helyettesei azonnal telefonálgatni kezdtek. Biharkaba (Cabesti), Biharrósa (Rosia), Krajnikfalva (Josani) településeken a szavazókörzetek előtt autók álltak, melyekkel a feltételezések szerint a szavazásra szállították a polgárokat. Több településen a polgármester is a szavazókörzetben volt, ami tilos. Miklóirtás (Lazareni) településen Popa egy Dacia személygépkocsit látott, amelyben nagy mennyiségű szatyor volt elhelyezve, feltételezhetően ún. választási ajándékcsomag azoknak, akiket így akartak szavazásra ösztönözni. Ugyancsak Miklóirtáson fül- és szemtanúja volt annak, amint egyes agitátorok ötven lejt ígértek a romáknak, akik elmennek szavazni. Popa hiába értesítette a helyi rendőrt, és mutatta meg neki, kik az agitátorok, a rendőr nem intézkedett.

Gyanús történések

Becsky István, a Pro Democratia nagyváradi szervezetének alelnöke Nagyvárad és Nagybáród (Borod) között az országút mindkét oldalán elhelyezkedő településeket végiglátogatta, és azoknál a szavazókörzeteknél időzött el hosszabb ideig, vagy tért vissza többször, amelyek az első fordulóban gyanúsnak tűntek neki. Az alelnök elmondta, hogy a legtöbb probléma Nagybáród település 253. számú szavazókörzetében volt, amelyik már eleve mindössze negyven méterre helyezkedett el a polgármesteri hivataltól. De még ez a közelség sem elégítette ki a polgármestert, aki a törvényi előírások tiltása ellenére a szavazókörzetben tartózkodott. Feltűnő volt, hogy a szavazókörzet melletti, tizenöt férőhelyes parkolóban öt-tízpercenként tűntek és, és jöttek helyettük új autók, melyek mindegyikének sötétített ablaka és antennája volt. Becsky látta, amint egy adott pillanatban egy francia rendszámú mikrobusszal romákat szállítottak a szavazókörzethez, és ezzel egy időben mintegy tíz jól megtermett férfi termett ott a parkolóban, ráadásul négy autóval gyakorlatilag körbeparkolátk Becsky István autóját úgy, hogy ne tudjon beszállni gépjárművébe. Becsky István elmondta, hogy Rév (Vadu Crisului) és Nagybáród településeken is kétszer látta feltűnni Florian Bodog PSD-s szenátort, míg Szászfalván (Magesti) Petru Filip bukkant fel.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!