ERDON Helyi hírek

2014.11.08. 13:36

Panaszbejelentések androiddal

Nagyvárad- Pénteken egy androidos mobiltelefon-alkalmazást kezdett el működtetni a váradi önkormányzat, hogy a lakosok könnyebben tudják jelezni hat közintézménynek a különféle panaszaikat.

Nagyvárad- Pénteken egy androidos mobiltelefon-alkalmazást kezdett el működtetni a váradi önkormányzat, hogy a lakosok könnyebben tudják jelezni hat közintézménynek a különféle panaszaikat.

A nagyváradi önkormányzat is haladni akar a korral, és ennek jegyében november 7-én, pénteken egy ingyenesen letölthető, román nyelvű androidos mobiltelefon-alkalmazást helyezett üzembe a Google Play operációs rendszerben, melynek segítségével az ezzel a modern kommunikációs eszközzel rendelkező állampolgárok hat közintézményeknek (a Polgármesteri Hivatal, a Helyi Rendőrség, a Vízművek, a Helyi Közszállítási Vállalat, a Termoficare Rt. és a RER köztisztasági vállalat) küldhetnek fényképpel is ellátott szöveges üzenetet, melyben jelzik, ha különféle közérdekű problémákat észlelnek, például kátyús az utcájuk, eltörött egy cső, nem nyírják a füvet, nincs meleg víz, illegális szemétlerakatot látnak stb.

A mindezt bejelentő sajtótájékoztatón Eduard Florea városmenedzser elmondta: az ötlet néhány hónappal ezelőtt, egy számítástechnikai témájú konferencián fogant, s azóta felvették a kapcsolatot egy váradi céggel, mely 18 ezer euróért vállalta, hogy három ilyen típusú applikációs csomagot is elkészít. Az Oradea City Report nevet viselő mostanit ugyanis még kettő fogja követni: várhatóan az év végéig működésbe helyezik az Oradea City App-et, mely a turistáknak fog az előbbitől eltérően három nyelven (románul, magyarul és angolul) hasznos információkat közölni (hol vannak szállodák, milyen objektumokat érdemes felkeresni, milyen jelentősebb események zajlanak stb.), a jövő év elején pedig az a mobiltelefon alkalmazás is üzemképes lesz, melynek segítségével a helyi adókat és illetékeket, valamint a bírságokat be lehet fizetni.

Diszpécserszolgálatok

A fő cél, hogy hatékonyabb, átláthatóbb és gyorsabb legyen a kommunikáció az önkormányzat és a lakosok közt, ezért a tervek közt szerepel, hogy a szolgáltatást kiterjesztik a későbbiekben a Luxtenre, az ASCO-ra, a Közterület-fenntartóra és az Electricára is.

Az alkalmazás lényege, hogy a telepítés után a képernyőn megjelenik négy főmenü: adj hozzá petíciót, az én petícióim, nyilvános petíciók, az én profilom. Utóbbit kötelező kitölteni a család- és keresztnév, valamint a telefonszám megadásával. Ezután megjelenik a hat közintézményt jelölő terület, amelyeknek üzenni lehet. Fel lehet tölteni képet, írni szöveget, és az utcát, ahol az észlelés történik, akár GPS segítségével is be lehet jelölni. Egy úgynevezett tartalomkontroll ezután kiszűri az esetleges obszcén vagy jogsértő üzeneteket, a többit pedig továbbítja a hat diszpécsernek, majd a felhasználó visszajelzést kap, hogy a probléma megoldása folyamatban, megtörtént vagy pedig lehetetlen, s ezért el lett utasítva.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!