ERDON Helyi hírek

2014.11.19. 15:02

Mézeskalács készítés: titkok, fortélyok

Nagyvárad - Egyik gyerekcsoport a másikat követte szerdán délelőtt a Mézeskalácsosok Találkozóján, melyet a Pro Familiae Alapítvány hatodik alkalommal szervezett meg, az Ady Endre líceumban.

Nagyvárad - Egyik gyerekcsoport a másikat követte szerdán délelőtt a Mézeskalácsosok Találkozóján, melyet a Pro Familiae Alapítvány hatodik alkalommal szervezett meg, az Ady Endre líceumban.

Ez az a rendezvény, amely egyformán leköti az óvodásokat és a végzős középiskolásokat – hiszen ki ne szeretné saját maga szaggatni, sütni, díszíteni a mézeskalácsot, melyet utóbb haza is vihet. Amint Jakabffy Emmától, a Pro Familiae alapítvány vezetőjétől megtudtuk, ezúttal hét mester jött el és mára várták a nyolcadikat, Marosvásárhelyről, az egyedülit, aki az úgynevezett ütőfás technikát használta a mézeskalács készítéséhez. A váradi, érmihályfalvi, orosházi, nádudvari és nagyzerindi meseterek a biológia laboratórium belső helyiségében be is mutatták munkáikat, míg a külső teremben kicsik és nagyok saját maguk próbálhatták ki, hogyan kell mézeskalácsot készíteni.

Sok érdeklődő

Erre a rendezvényre egyrészt több mester jött el, mint a múltkoriakra, másrészt hosszabbra is tervezték, ugyanis, amint az alapítvány vezetője elmondta, sokan jelezték, hogy részt szeretnének venni. Az óvodásokból, illetve diákokból álló szervezett csoportokon kívül ezúttal családok, baráti társaságok is jelezték részvételi szándékukat, tudtuk meg. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által is támogatott rendezvény egyik újdonsága, hogy a résztvevő mézeskalács készítő meseterek délutánonként információcserén, beszélgetéseken vesznek részt, este pedig különféle kulturális rendezvényekre mennek el.

Szakmai titkok

Szénási Ferenc nagyzerindi mézeskalács-készítőtől megtudtuk: minden mesternek megvannak a saját „fogásai”, ezeket többségük nem akárkinek fedi fel. Ami pedig a technikát illeti: a máz sűrűsége például mindig más és más, hiszen nem mindegy, hogy csíkot húznak belőle, vagy hófedte tájat festenek belőle mézeskalácsra. A hagyományosan díszített, szívformájú, tükrös mézeskalács még mindig ott szerepel a mesterek kínálatában – mint köztudott, ezt régen a legények a vásárból vitték ajándékba kedvesüknek, s felért egy szerelmi vallomással. De mind a formák, mind a díszítési technikák bővültek, most már „love” feliratot mintázó mézeskalács is kapható, de a karácsonyi kínálatban ott szerepelnek az angyalkák, a Télapók, sőt, egy háromdimenziós jászolt is láttunk, az összes szükséges szereplővel – igaz, azt ezúttal csak dekorációként mutatták be.

A program szerdán kezdődött és vasárnapig tart, reggel nyolctól este hatig. Továbbra is lehet jelentkezni a 0724-032-975 telefonszámon.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!