ERDON Helyi hírek

2014.11.03. 15:56

Klassznak tartja Váradot, és ajánl is valamit...

Új sorozatunkban olyan Bihar megyei, nagyváradi polgárokat mutatunk be, akik egyszerű emberként érdekes tevékenységükkel és/vagy lokálpatriotizmusukkal hívták fel magukra szerkesztőink figyelmét.

Új sorozatunkban olyan Bihar megyei, nagyváradi polgárokat mutatunk be, akik egyszerű emberként érdekes tevékenységükkel és/vagy lokálpatriotizmusukkal hívták fel magukra szerkesztőink figyelmét.

Vági Andrea Nagyváradon született, itt is élt sokáig. Aztán Budapestre került - és mellesleg még a világ számos más pontján is megfordult azóta. Most egy olyan projektje van, amely Váradot is érinti. Lássuk.

- Pár szóban mutatkozz be az olvasóknak (hogyan kerültél Váradról Pestre, mivel foglalkoztál ott?

- Tanulni mentem Budapestre, és aztán letelepedtem ott. Nemzetközi oktatásszervezésben kezdtem el dolgozni és bár volt pár kisebb kitérő, de most is ezen a területen dolgozom: egyetemi diáktoborzással és felvételi tanácsadással foglalkozom.

- Min dolgozol most?

- Az önmegvalósításon túl egyre inkább foglalkoztat, hogy hogyan adhatnék vissza valamit annak a közösségnek, amelyben élek, ezért egy ideje a civil életemben is aktívan keresek olyan kezdeményezéseket, amelyek szerintem hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb életünk legyen. Nemrég találkoztam az !nnovatív Generáció Egyesület (!gen) csapatával, akik számos projektjük között kidolgoztak egy három hónapos innovátorképző programot (http://www.igenschool.info/igen4/) olyanok számára, akik el tudják képzelni, hogy - egyedül vagy csapatban - valaha aktívan részt vesznek majd saját kezdeményezés elindításában és megvalósításában. Olyanokat, akik új megoldások fenntartható megvalósítására törekszenek, akár üzleti, akár nonprofit formában. Csatlakoztam az !genhez önkéntesként, és abban segítek nekik, hogy újabb helyszíneket találjunk a képzésnek, amely most Budapesten, Debrecenben és Szegeden érhető el.

- Váradot mennyiben érinti a mostani aktivitásod?

- Felmerült bennem, hogy ez a képzés talán Nagyváradon is megvalósulhatna, az !genesek pedig lelkesen fogadták az ötletet. Ehhez keresek lelkes, csillogó szemű váradiakat, akik látnak ebben fantáziát és segítetnének helyben feltérképezni az igényeket. Az !gennek a társadalmi hatás is fontos, meg a vállalkozói szemlélet megismertetése, a belekóstoltatás. Nem kell, hogy minden résztvevő magabiztos vállalkozó legyen, az a lényeg, hogy az !genben való részvétel által kiderüljön számukra, hogy nekik való-e ez a dolog, és hogy lássák, érezzék a bőrükön, hogy milyen is ebben működni. Az !gen program kidolgozói nagyon fontosnak tartják, hogy a képzéssel járó lehetőségeket mindenki megkaphassa, ne csak a budapestiek. Ha lesz elég érdeklődő, elhoznánk Váradra is az !gen teljes módszertanát és mindent, amit kifejlesztettek, megtapasztaltak a négy budapesti programunk során.

- Hol vehetik fel a kapcsolatot veletek az érdeklődő váradiak?

Az andrea.vaagi@gmail.com email címre írjon mindenki, akinek ez felkeltette a figyelmét és akár szervezőként, akár résztvevőként szeretne csatlakozni hozzánk. Váradot ma is nagyon klassz városnak tartom, az én szívem egy darabja mindig ott lesz. A szüleim ott élnek és barátaim is vannak a városban, úgyhogy ez a projekt különösen kedves nekem, és remélem, hogy sikerül megtalálni a helyi innovátorokat.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!