ERDON Helyi hírek

2014.11.26. 15:18

Jobb lesz a kistermelőknek – legalábbis törvényileg

Változik azon kistermelők tevékenységének törvényi háttere, akikkel például a piacokon találkozhatunk.

Változik azon kistermelők tevékenységének törvényi háttere, akikkel például a piacokon találkozhatunk.

Biró Rozália szenátor szerdai nagyváradi tájékoztatóján elmondta: rövid távon várhatóan valamelyest rendeződik a kistermelők helyzete. Az ő tevékenységüket eddig nehezítette, hogy nemcsak a növényi és/vagy állati eredetű termékeket kellett előállítaniuk, és azok eladásáról gondoskodniuk, hanem nehézséget okozott még a nem megfelelő törvényi keret, az eladható mennyiség rossz szabályozása, ráadásul ha nem is fekete, de szürke gazdaság épült rájuk, a viszonteladók révén. Mindez pedig az ágazat fejlődését akadályozta.

Viszont nemrégiben megjelent az új vonatkozó jogszabály, a 145-ös törvény. Rövidesen az alkalmazási metodológiája is meglesz, onnantól érvényes az egész. Az új keretszabályozás szerint a termelői engedélyeket hamisítók, vagy az engedélyekben hamis adatokat megadók ezentúl komoly büntetést kockáztatnak. Ugyanakkor az engedélyt kiváltóknak negyedévenként láttamoztatniuk kell az okmányt. Továbbá a kibocsájtó, vagyis az önkormányzat a helyszínen ellenőrizteti, hogy valóban termelő-e a kérvényező. Elvileg a kérvény beadásától számított öt nap alatt meg kell kapnia az engedélyt. Ha árusítani is akar, ehhez egy másik engedélyt is ki kell váltania, amely füzet formájú lesz, és a termelői engedély megszerzése után igényelhető. A törvény szerint ezt is öt nap alatt kibocsájtják (bár az önkormányzat kapacitásának függvényében lehet csúszás) – és ennek kiadása előtt egy újabb helyszíni ellenőrzést végeznek. Az elárusítónak a füzetben vezetnie kell, hogy mennyi árut adott el egy-egy nap végéig.

Amennyiben egyes esetekben valaki nem kapja meg a kért engedélyeket, az önkormányzatnak írásban kell megindokolnia, hogy miért nem. Akiknek viszont meglesz mind a kettő, azoknak az új törvény szerint minden piacon kötelező külön helyeket biztosítani, sőt nekik kell fenntartani a piaci helyek minimum 40 százalékát. Biró szerint így lesz jobb és biztosabb helyük az ilyen árusoknak. Fel kell tüntetniük majd például a termék eredetét, származási helyét, előállításának idejét, árát – aki ezekkel trükközik, az immár 15–22 ezer lejes büntetésre is számíthat.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!