ERDON Helyi hírek

2014.11.20. 16:32

Élményterápiás foglalkozásokat támogatnak

Hatodik alkalommal hirdette meg a Gyermekgyógyító Programot a MOL Románia, egyúttal egy újonnan létesített, húszezer lejes díjat adtak át a hazai Little People egyesületnek.

Hatodik alkalommal hirdette meg a Gyermekgyógyító Programot a MOL Románia, egyúttal egy újonnan létesített, húszezer lejes díjat adtak át a hazai Little People egyesületnek.

A Gyermekgyógyító Program évi költségvetése háromszázezer lej, ezen felül létesítették az új díjat, mellyel első alkalommal jutalmazták az arra érdemesnek tartott civil szervezetet. A pénzt a MOL Románia biztosítja, míg a szervezést a Közösségi Alapítvány bonyolítja le, tudtuk meg András Imrétől, az alapítvány igazgatójától. Hatodik éve hirdetik meg a programot, melynek során a fogyatékkal élő, vagy beteg gyermekeknek szervezett élmény-, illetve művészetterápiás foglalkozások finanszírozását biztosítják.

Nő a színvonal

András Imre kihangsúlyozta: az évek során egyre magasabb színvonalú pályázatokat nyújtottak be a civil szervezetek; míg az első évben ki sem tudták osztani a rendelkezésükre álló összeget, legutóbb legszívesebben további tíz projektet támogattak volna, ha a pénzkeret nem szabott volna határt. A magas szakmai színvonalú pályázatok megbecsülésének a jele az újonnan bevezetett díj, mely tulajdonképpen egy teljes pályázati finanszírozás, melyet a következő évben pályázás nélkül használhat fel a nyertes szervezet, mely ezen felül küldhet egy tagot az elbíráló zsűribe is – ezt egyébként az érdek összeférhetetlenség miatt a szabályzat tiltaná.

A húszezer lejt tehát a Little People Egyesület nyerte, mely Temesváron, Bukarestben, Iassiban, Kolozsváron és Kisinyovban segíti élményterápiával a gyermekonkológiai osztályok beutaltjait. Díjnyertes projektjük a Bátor oroszlán a zene világában, melynek során a zeneterápiát és a meséket használják fel arra, hogy felvidítsák és bátorítsák a beteg gyerekeket.

Eredmények

A díjátadást amúgy azért szervezték Nagyváradon, mert – mint megtudtuk – innen több civil szervezet is szokott pályázni és többen közülük már támogatást is nyertek.

A csütörtöki ünnepségen, mely a nagyváradi Integrált Oktatási Központban zajlott, András Imre köszöntötte az egybegyűlteket és ismertette a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat. Mint megtudtuk, az eltelt évek során kilencven projektet finanszíroztak és az elbírálandó pályázatok száma évről évre nő. Felméri Erzsébet, a MOL képviselője arról számolt be: az elmúlt öt év alatt a MOL Gyermekgyógyító Program 7.350 gyermeknek nyújtott segítséget, a támogatások összértéke pedig közel 1,5 millió lej. A későbbiek során Brînduşa Armanca, a Közösségért Alapítvány vezetőtanácsának tagja szólalt fel, később Oana Rusu, a díjnyertes egyesület képviselője ismertette a Little People tevékenységét, s a jelenlévők megtekinthettek egy filmet is a nyertes pályázatról. Ezt követően az előző kiírás nyertes pályázói mutatták be eredményeiket. A jelenlegi kiírás leadási határideje egyébként december 20-a. További információk a a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokon találhatók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!