ERDON Helyi hírek

2014.11.24. 13:02

Élelmiszer ellenőrzések

A Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) az elkövetkezendőkben főleg a húst, halat, tojást, tejet, tejtermékeket, péksüteményeket forgalmazó és árusító egységeket ellenőrzi majd, de a lerakatok, kereskedelmi központok sem maradnak ki.

A Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) az elkövetkezendőkben főleg a húst, halat, tojást, tejet, tejtermékeket, péksüteményeket forgalmazó és árusító egységeket ellenőrzi majd, de a lerakatok, kereskedelmi központok sem maradnak ki.Az ellenőrzéseket a téli ünnepekre jellemző megnövekedett fogyasztás miatt végzik majd mind Váradon, mind a megye többi településén.

Egyúttal, az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy nagyon figyeljenek vásárláskor és értesítsék az igazgatóságot, ha úgy látják, hogy az előírásoknak nem megfelelő módon kínálják eladásra ezeket a termékeket. Fontos tudni, hogy például a tojások egy engedéllyel rendelkező csomagolóközpontból kell származzanak, mindegyik darabon fel kell legyen tüntetve a szavatosság és a termelő kódja, a címkén pedig a csomagolóközpont márkája, a baromfik tenyésztési módja, a súlykategória és a szavatosság. Termelőktől származó nyers tejet és tejtermékeket csak a piacoknak erre a célra berendezett részén lehet árusítani, egyszer használatos, vagy megfelelően tisztított palackokban vagy dobozokban, erre a célra készült hűtőpultokban, s a termékeken fel kell legyen tüntetve a termelő neve, a termelés helye és időpontja.

A disznó-, illetve marhahús el kell legyen látva a specifikus, ovális vagy hatszögű pecséttel, melynek mérete 6,5/3,5 centi, s melyen szerepelnie kell a mészárszék engedélyszámának. A pecsét felső részén a Románia szónak kell szerepelnie, az alsó részén pedig a CE, vagy a „controlat sanitar veterinar” feliratnak. Bármilyen eltérés esetén kérik a lakosokat, hogy értesítsék az illetékeseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!