ERDON Helyi hírek

2014.11.27. 11:56

Bírósági eljárásra készül a polgármester

Valóban hibázott, de az ügyét szerinte egyszer már tisztázták, mondta lapunknak adott exkluzív nyilatkozatában Nyakó József érmihályfalvi polgármester, kinek neve szerepel egy szerdán közzétett ANI-listán.

Valóban hibázott, de az ügyét szerinte egyszer már tisztázták, mondta lapunknak adott exkluzív nyilatkozatában Nyakó József érmihályfalvi polgármester, kinek neve szerepel egy szerdán közzétett ANI-listán.

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) szerdán tett közzé egy (újabb) listát, melyen összesen 13 olyan volt vagy jelenleg is hivatalban lévő választott vezető van (három polgármester, három alpolgármester, hat helyi tanácsos, egy megyei tanácsos), akik, a hivatal megállapítása szerint a 2003/161-es törvényt áthágva, hivatali összeférhetetlenséget megvalósítva vétettek a törvény ellen. A lajstromban szerepel egy-egy Teleorman, Gorj, Dolj, Arad, Konstanca, Szucsáva, Maros és Prahova, illetve két-két Máramaros és Neamt megyei név. Ugyancsak egy név szerepel Bihar megyéből: az ANI-dokumentum szerint a Nyakó József 2012. június 20. és 2014. június 18. között nem csak Érmihályfalva polgármestere volt, hanem azzal párhuzamosan egy cég adminisztrátora is, amivel megsértette a 2003./161-es törvény 87. paragrafusának 1/d bekezdését. (Hasonló eljárás zajlik Klaus Iohannis megválasztott államelnökkel szemben.)

Egyszer már lelevelezték

Nyakó József - bár a hír napvilágra kerülése után szinte azonnal keresték megyei és országos sajtóorgánumok is - elsőként lapunk megkeresésére válaszolt. Kijelentette: az ANI megállapítása megfelel a valóságnak, persze kiegészítésekkel. Polgármesterré választása után ugyanis megtette a szükséges lépéseket, cégének vezetését átadta, az ezzel járó dokumentációt leadta a városházán. Tény, hogy ezt követően a város ügyei annyira lefoglalták, hogy azokat nem adta le a cégbíróságon is, tehát annak nyilvántartásába nem került be, ez vezethetett az ANI látóköréig. "A hibát még cégvezetőként vétettem, természetesen nem polgármesterként, azt pedig, hogy városvezetőként töltöm napjaimat megválasztásom óta, azt bárki tudhatja", fogalmazott Nyakó József. A listán való szereplésével kapcsolatban hozzátette: az ügy nem most kezdődött, az ANI már "levelezett" a helyi városházával, azt is megkérdezve, hogy az illető cégnek volt-e megválasztása óta üzleti kapcsolata az elöljárósággal. A nemleges válasz elküldése után "csend" volt, ami alapján azt gondolta, az ügyet lezárták. Egész mostanig. Kérdésünkre, hogy mire számít a továbbiakban, Nyakó József kifejtette: a szokásos bírósági eljárásra készül, amikor jogi úton rendezik az ügyet, melynek "újra melegítéséről" maga is a sajtóból értesült, hivatalos megkeresés (legalábbis beszélgetésünkig) nem volt

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!