ERDON Helyi hírek

2014.11.24. 12:58

A trichinellózis ellen

Kétezer lejig terjedő bírsággal sújthatják azokat az állattulajdonosokat, akik elmulasztják bevizsgáltatni a levágott disznó húsát a trichinellózis kimutatása érdekében.

Kétezer lejig terjedő bírsággal sújthatják azokat az állattulajdonosokat, akik elmulasztják bevizsgáltatni a levágott disznó húsát a trichinellózis kimutatása érdekében.A vizsgálatot csak az Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) által akkreditált személyek végezhetik, vagyis a községek állatorvosai, illetve a DSVSA alkalmazottai. Mivel ebben az időszakban a legelterjedtebb a disznóvágás, a Bihar megyei DSVSA új központokat létesít a vizsgálat elvégzése céljából. Az egyik a nagyváradi vár melletti piacon lesz, ez hétköznap 8 és 18 óra, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8 és 16 óra között tart majd nyitva; az igazgatóság minden kirendeltségén végeznek ilyen vizsgálatot (Decebal piac, várpiac, Szalonta, Belényes, Vaskohsziklás, Élesd, Margitta és Érmihályfalva), hétköznap 8 és 16 óra között, amúgy pedig telefonszolgálatot biztosítanak. További központok: A Bihar megyei DSVSA székhelyén, a Ion Bogdan 37. sz. alatt, hétköznap 8 és 15 óra között; mindegyik községben, az állat-egészségügyi kirendeltségeken.

A vaddisznó húst, illetve más vadállatok húsát csak a DSVSA székhelyén ellenőrzik egy speciális vizsgálattal, mely 43 lejbe kerül. Amúgy a szokásos ellenőrzés ára 9 lej.

A trichinellózist egy fonalféreg okozza, mely a fertőzött és nem megfelelően hőkezelt hússal kerülhet az emberi szervezetbe. Kezdetben emésztési problémákat okoz, később a lárvák az izmokba kerülhetnek, ahol fájdalmat és mozgásnehézséget válthatnak ki. A fertőzés életre szólóan károsíthatja a szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!