ERDON Helyi hírek

2014.11.17. 13:10

A bukás előérzete

A PSD Bihar megyei főhadiszállásán összegyűlt politikusok az első exit poll eredmények alapján máris rájöttek, ha nyíltan nem is mondták ki: Victor Ponta elvesztette az államfőválasztást.

A PSD Bihar megyei főhadiszállásán összegyűlt politikusok az első exit poll eredmények alapján máris rájöttek, ha nyíltan nem is mondták ki: Victor Ponta elvesztette az államfőválasztást.

Este háromnegyed kilenc előtt értem oda ahhoz a nagyvásártéri (December 1. tér) ingatlanhoz, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei székhelyéhez. A főhadiszállás előtérben két íróasztalnál két férfi ült, a bejárattal szemben egy bezárt ajtó mögött, a gyűlésteremben mintegy tíz PSD aktivista figyelte a részvételi adatokat, míg egy félreeső szobában Ioan Mang, megyei PSD elnök telefonálgatott folyamatosan, így sem én, sem az egyre másra érkező újságírók nem tudták megszólítani. Ahogy közeledett a kilenc óra, úgy érkeztek egyre másra a pártaktivisták a székházba, és igyekeztek szinte mindannyian a megyei pártelnök irodájába. A szűk tér miatti tumultusban egyszer csak a következő mondat csapta meg a fülemet, egy hosszú fekete hajú kicsinosított fiatal hölgy szájából: „most jönnek a szavazóink kocsival Aradból (az nem volt világos számomra, hogy a városról, vagy a megyéről van-e szó), szóljatok a zsandárnak, hogy legyen figyelmes.”

Ioan Mang irodájában egy nagy képernyőjű tévén természetesen az Antena 3 csatorna ment, itt gyülekeztek a párt megyei prominensei. Aztán eljött a kilenc óra, és az említett tévécsatorna, bejelentette, hogy az exit poll eredmények szerint Victor Ponta a szavazatok 50,9 százalékát viszi el, míg Klaus Iohannis 49,1 százalékot kapott. Érdekes módon azonban a PSD-s pártkáderek ettől az eredménytől nemhogy felvillanyozódtak volna, hanem mindenki megdermedt, és csak bámulta a képernyőt. Aztán amikor alig néhány perc után Klaus Iohannis megjelent a képernyőn, és elmondta, hogy a szavazás nagyon jól alakult, akkor a teremben lévők közül többen már megértették, hogy számukra ez a meccs elveszett. Lia Pop egyetemi tanár lemondóan odasúgta a mellette ülőnek: „Pont mint 2009-ben, akkor is a diaszpóra miatt vesztettünk”.

Hamis exit poll

Az exit poll eredményeket követő fél órában még nem sokat lehetett tudni a pártszékházban a valós eredményekről, ezért is nyilatkozta a sajtónak mintegy fél tíz magasságában Ioan Mang a következőket az Antena 3 adón közölt adatok alapján: „ez egy nagyon nehéz, nagyon durva kampány volt. Bihar megyében több mint 300 ezres volt a választási részvétel, ekkora részvétel nem volt 1992 óta. A szoros eredmény azt mutatja, hogy azok, akik a Basescu rezsimet támogatták, nem akarnak elmenni. Azt a gondolatot pedig nem tudom elfogadni, hogy most a kommunizmus ellen szavaztak az emberek. A kommunizmus huszonöt éve véget ért, és ma a két jelölt közül az egyik, Victor Ponta biztos, hogy nem volt kommunista, és nem volt párttag, Klaus Iohannis kapcsán ebben már nem vagyok annyira biztos. Én optimista természet vagyok. Most sokkal nagyobb a különbség a két jelölt között, mint volt 2009-ben Mircea Geoana és Traian Basescu között. Most az exit pollok szerint mintegy kétszázezer szavazat, beleértve a diaszpórát is. A legnagyobb esélye Victor Pontanak van nyerni.” Arra a kérdésemre, hogy a külföldön leadott szavazatok eldönthetik-e az államfőválasztás eredményeit, Ioan Mang ezt mondta: „Én úgy hiszem, hogy a diaszpórában élők csak az internetről ismerik az ország helyzetét, márpedig amit a facebook ír, az nem egyezik meg azzal, ami az országban történik. Én abban reménykedem, hogy az eredményt a több mint tízmillió romániai szavazó fogja eldöntetni, nem pedig a diaszpórában szavazó 300 ezer ember.” A pártszékházban volt Petru Filip PSD-s szenátor, Nagyvárad egykori polgármestere is, aki szintén még csak az exit poll eredmények alapján azt mondta, hogy Bihar megyében Iohannis és Ponta között kiegyensúlyozott az eredmény, és a mérleg nyelvét a magyar szavazók döntik el, mint mondta azért, mert „azokat a szavazatokat nem lehet ellenőrizni, hogy hova mentek. Amilyen mértékben mennek az RMDSZ szavazatai egyik vagy másik irányba, biztos, hogy ez lesz a mérleg nyelve.”

Spontán tüntetés

Este tíz órára már szinte teljesen kiürült a megyei pártszékház, csak Mang és néhány munkatársa maradt ott. A vezérkar jó része átment, a Szent László téri PSD székházba. Itt aztán nagy kellemetlenség érte őket, ugyanis Iohannis párti tömeg gyűlt össze az épület előtt, és többek között a Le Pontával! jelszót skandálta. Feltehetőleg a politikusok kérésére a csendőrök is megjelentek a helyszínen, és a politikusok, köztük Ovidiu Muresan, Nagyvárad alpolgármestere, Adelina Coste és Debelka Boglárka nagyváradi helyi tanácsosok, éjfél előtt húsz perccel csak csendőri biztosítás mellett tudták elhagyni a helyszínt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!