ERDON Helyi hírek

2014.10.21. 13:10

(Világ)bajnokhoz méltó íjászbemutató

Nyolcadik alkalommal rendezték meg idén október 1-8. között a World Traditional Archery Festival elnevezésű hagyományos íjász-világbajnokságot a Dél-Koreai Danyang városában.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg idén október 1-8. között a World Traditional Archery Festival elnevezésű hagyományos íjász-világbajnokságot a Dél-Koreai Danyang városában.

A nagyváradi Pusztai Farkasok Ordas Nemzetségének is sikerült részt vennie a Dél-Koreai Danyang városában lebonyolított World Traditional Archery Festival elnevezésű hagyományos íjász-világbajnokságon, ezáltal képviselni Nagyváradot, Erdélyt és Romániát a világszintű eseményen, immár második alkalommal. Az idei év egyik legjelentősebb ilyen jellegű rendezvényén a világ minden tájáról érkeztek versenyzők: öt kontinens 35 országának képviselői vettek részt. Maga a rendezvény nem csak pusztán egy verseny, hanem a különböző országok kultúrájának a találkozója is, hiszen minden nemzet a saját hagyományos íjászatához köthető viseletben jelenik meg, megosztva egymással hagyományait, szokásait, tudását az íjászatról, kultúrájáról is, átlépve mindenféle nyelvi és nemzetiségi korlátokat. Más szóval népek és nemzetek kultúrájának kavalkádja, melyet egyesít a hagyomány és az íjászat szépsége.

Gyerekcipőben…

Egyedüli csapatként Romániából a nagyváradi együttes a csapatversenyben az előkelő hatodik helyet szerezte meg. Minden ország ezen kívül még tartott egy rövid bemutatót saját íjásztudományából, melyet a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége is megtartott, s a nézők elmondása szerint az egyik legjobb bemutató volt.

„Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a legtöbb ország mindent megtesz hagyományainak ápolásáért és megőrzéséért, és jelentősen támogatja a hagyományos íjaszatot is. Sajnos ez a dolog még nálunk igen csak gyerekcipőben jár. A csapatunknak csak önerőből sikerült részt vennie a találkozón, de reméljük, hogy előbb vagy utóbb nálunk is változni fog a helyzet ás egyre több megbecsülést szerez majd a hagyomány és azon belül is a hagyományos íjászat” – nyilatkozta lapunknak Balog János, a csapat egyik „mindenese”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!