ERDON Helyi hírek

2014.10.05. 17:27

Vaskos főügyészi dosszié

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) öt ügyben vádolja bűncselekmény elkövetésével Vasile Popát, a Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség főügyészét.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) öt ügyben vádolja bűncselekmény elkövetésével Vasile Popát, a Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség főügyészét.

A DNA által kiadott közlemény értelmében Popa 2009 júniusa és szeptembere között, még nagyváradi főügyészként eltüntetett egy nyomozati anyagot, és a nyomozás megszüntetését kérte egy vádlottal szemben. Ugyanezt tette 2010 júniusa és 2011 januárja között három másik személy nyomozati anyagával is. Popa 2011–2013 között időközönként pénzt, valamint különböző szolgáltatásokat (hotelszoba-foglalást, repülőjegyet stb.) kapott egy személytől, amiért cserébe szemet hunyt afölött, hogy az illető személy adócsalást követett el, és nem kezdeményezte a büntetőjogi eljárás megkezdését. A DNA közleménye szerint Popa 2013-ban és 2014-ben megfenyegetett valakit azzal, hogy amennyiben nem fizet neki vissza 7700 lej kölcsönt, annak súlyos következményei lesznek az adósra nézve. Popa befolyását felhasználva elérte azt, hogy a sértett cégénél sorozatos ellenőrzéseket végezzenek, és megbírságolják a cégvezetőt. Az utolsó eset 2014 áprilisára tehető: Popa állítólag azt követelte a Bihar Megyei Törvényszéki Főorvosi Szolgálat vezetőjétől, hogy egyezzen bele egy szervkivételbe egy olyan esetben, amikor a törvény ezt kifejezetten tiltja. A DNA csütörtök délután közölte Popával a vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!