ERDON Helyi hírek

2014.10.20. 15:38

Már dolgoznak a reptér felújításán

Tart a váradi repülőtér sok (és még le sem zárult) huzavona nyomán megkezdett felújítása. Hétfőn ünnepélyesen megmutatták a sajtónak is.

Tart a váradi repülőtér sok (és még le sem zárult) huzavona nyomán megkezdett felújítása. Hétfőn ünnepélyesen megmutatták a sajtónak is.

Elkezdődött végül – a számos vita, elodázás, fellebbezés dacára is – a nagyváradi reptér kibővítése, felújítása. Már október 17-e óta dolgoznak a munkások a helyszínen, a sajtónak pedig a kivitelező képviselője és a légikikötő parancsnoka hétfőn mutatta meg, hol tartanak. Úgymond szalagvágási ünnepség keretében tekintettük meg a kifutón zajló munkát – bár gyakorlatban semmilyen szalagot nem vágtak át, csak beszédek voltak, miközben a háttérben folyamatosan dolgoztak a markológépek.

Nekifutottak

A felújítást annak ellenére is megkezdték, hogy még nem zárult le az a per, amelyet az egyik cég indított, arra hivatkozva, hogy szerinte nem megfelelően jártak el a kivitelező kiválasztásakor. Mindenesetre az osztrák Porr Construct és a Teerag-Asdag, valamint a Col-Air Trading vállalkozások társulását bízták meg a munkálatok elvégzésével. Ennek romániai származású műszaki igazgatója, Harald Braun, a feltörés alatt álló kifutópályán elmondta: teljesen lezárják majd a repteret, április 22-től június 19-ig, amikor a legfontosabb munkálatok zajlanak. Az 59 napnyi zárlat után végül 2015. október 31-én kell átadniuk a teljesen befejezett munkát. Minden nap késésért 50.000 euró büntetést kellene fizetniük, így nem fognak késni.

Nagyobb gépek is jöhetnek

Olyan versenyképtelen jelenleg a váradi reptér, hogy innen csak a Tarom működtet menetrendszerű járatokat, mégpedig Bukarestbe. Ennek a helyzetnek a javulását is várják attól, hogy uniós pénzekből megkezdték az objektum korszerűsítését: ennek lényege, hogy nagyobb lesz a kifutópálya, így nagyobb gépeket is fogadni tud majd. A kivitelező osztrák cégcsoport 90 millió 900 ezer, vagyis majdnem 100 millió lejért végzi el a most megkezdett munkát. Cornel Popa, a repteret felügyelő Megyei Tanács elnöke a helyszínen elmondta: a most 1800 méteres kifutót 2100-asra bővítik, ugyanakkor lesz egy 266X118 méteres ki- és beszállító terület, valamint a gépeknek szükséges teljes jelzőrendszert is kicserélik. „Tulajdonképpen az van, hogy szétvernek itt mindent, elbontják az egészet, és újat építenek – egyszerűsített Gheorghe Pasc, a reptér parancsnoka.

Több járat?

Persze az is lényeges, hogy ha lesz korszerűbb repülőtér, járatok is legyenek. Erre már Claudiu Pop prefektus hívta fel a figyelmet. Ennek kapcsán kiderült: már kérték és meg is kapták az Európai Bizottság beleegyezését, hogy tíz nemzetközi járat indítására írhassanak ki licitet. Ez várhatóan a jövő év második felében lesz – így elvileg rögtön indulhat is számos új járat innen, ahogy kész vannak a munkálatokkal. Alexandru Szlivka, a Tarom légitársaság részlegvezetője jelezte: jelenleg innen heti 13 járatuk van Bukarestbe, de még ebből is több lehet a felújítás után. Ioan Lucian, a vállalkozók szövetségének elnöke is szót kapott, aki azt emelte ki, hogy az üzletembereknek külön is fontos az, hogy minél több helyre könnyen eljuthassanak innen, valamint minél könnyebben érkezhessenek üzleti partnerek ide. Amikor kész lesz, a váradi reptér egyszerre összesen hat nehézgépet tud majd kiszolgálni, a megszokott kicsik mellett.

Kis, humorosnak szánt közjáték zárta a munkatelep megnyitóját. Mint ismeretes, amikor egy ízben a Ion Ţiriac üzletember szokásos bályoki vadászatára érkező vendégek egyik gépe leszállt Váradon, túlszaladt a kifutópályán, és kicsúszott. Erre célozva a parancsnok most azt mondta: „Ţiriac úr gépe akár már most is biztonságban landolhatna itt, de a felújítás után főleg”. Valaki a tömegből azt közölte erre: „Most biztosan nem fog itt landolni, mert már megint vadászaton van, de Magyarországon”…

Szeghalmi Örs

Harold Braun, az ausztriai kivitelezők képviselője beszél a rendezvényen

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!