ERDON Helyi hírek

2014.10.28. 11:40

Lelki gondozókat képeztek ki

Nagyvárad- A KREK missziói ügyosztályának szervezésében hétfőn és kedden keresztény lelki gondozói képzés zajlott a várad-csillagvárosi egyházközség gyülekezeti termében Orbán Noémi vezetésével.

Nagyvárad- A KREK missziói ügyosztályának szervezésében hétfőn és kedden keresztény lelki gondozói képzés zajlott a várad-csillagvárosi egyházközség gyülekezeti termében Orbán Noémi vezetésével.

A képzés a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Vinczéné Pálfi Judit várad-csillagvárosi lelkésznő, pasztorál-pszichológiai lelki gondozó által vezetett missziói ügyosztályának szervezésében zajlott, Csűry István püspök közvetítésével.

Az Észak-Írországból érkezett Orbán Noémi pszichoterapeuta az Erdély Online-nak kifejtette: az Egyesült Királyságban már körülbelül húsz esztendeje létezik keresztény tanácsadás és lelki gondozás ökumenikus jelleggel, tehát komoly hagyománya van ennek. Eredetileg a presbiteriánus és az anglikán egyházból indult ki, de napjainkban már átvette valamennyi felekezet. 2005-ban állítottak össze egy képzési anyagot, melyet aztán többször átdolgoztak, illetve a felhalmozott tapasztalatokra és visszajelzésekre hagyatkozva 2013-ban kiadtak egy felújított, teológiailag alátámasztott, jól kigondolt, összetett változatot, és ennek alapján került sor a mostani nagyváradi képzésre. „Terapeuta vagyok, és hiányoltam ezt a keresztény oldalt a terápiában. Emiatt sok vitám volt arról, hogy akkor most a tanácsadás vagy a módszer keresztény, vagy az, aki végzi ezt, azaz a lelki gondozás vagy a lelki gondozó a keresztény? Én annak a híve vagyok, hogy mindkettő, de ennek errefelé úgymond tudatos hagyománya nincs”- nyilatkozta. Hangsúlyozta: használják a lelki gondozásban az imádságot, Istentől kapott erővel bocsátunk meg egymásnak, és az angolok meg merték fogalmazni, hogy ezért ez egy keresztény módszer.

Két blokk

A képzés húsz órás, két napot tartott a hét elején, de lesz még egy blokkja tavasszal. Hétfőn a bibliai és teológiai alapokat sajátították el a jelenlevők, kedden pedig a keresztény lelki gondozás gyakorlatokról volt szó. Mindezt számonkérés követi, aminek keretében a „diákok” egy esetet kell bemutassanak, azokkal az elemekkel, eszközökkel, melyeket a képzésen tanultak. Ugyanakkor egy olyan könyvet is el kell olvassanak kötelező módon, melynek témája a keresztény módszerek.

Megtudtuk azt is: az első „generáció” tagjai meghívásos alapon vettek részt a rendezvényen, pedagógusok, szociális munkások, diakónusok, kórházlelkészek és pszichoterapeuták, összesen 15 személy. Nem egy akadémikus tudás közvetítése a cél, ezért egy lelkészi ajánlólevéllel azok voltak jelen, akik elhívatottságot éreznek erre.

„Az emberek általában úgy érzik, hogy a lelki gondozásban nincsenek keresztény erőforrásaik, eszközeik. Ez a képzés ebben tud nagy segítséget nyújtani. Ugyanakkor nem mindenkinek van komoly képzési háttere, ezért elméleti tudást is tud kínálni. Akik pedig már kiképzett pszichoterapeuták, azok rendszerezni tudják a tudásukat, világiként képesek lesznek arra, hogy úgymond elhelyezzék magukat a keresztény módszertanban”- mondta honlapunknak a képzés vezetője.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!