ERDON Helyi hírek

2014.10.02. 13:46

Hamis pénzek Váradon: vizsgálatok

Az Európai Központi Bank és az Europol szakértőinek bevonásával vizsgálják azokat a hamis bankjegyeket, amelyeket Váradon gyártottak az olasz maffiának, majd foglaltak le a hatóságok.

Az Európai Központi Bank és az Europol szakértőinek bevonásával vizsgálják azokat a hamis bankjegyeket, amelyeket Váradon gyártottak az olasz maffiának, majd foglaltak le a hatóságok.

Alapos vizsgálatnak vetik alá jelenleg azt a rengeteg hamis pénzt, amit Nagyvárad Biharpüspöki negyedében, egy üzemcsarnokban működő nyomdában gyártottak olasz vállalkozók. Mint megírtuk, a nyomozók szerint 2013 októberétől működött a nyomdának álcázott pénzhamisító üzem, amely főleg az olasz Camorra maffiának gyártott bankjegyeket. Idén szeptemberben számolták fel a román hatóságok az üzemet, és fogták el a lapunkban már bemutatott két olaszt, akik Váradon letelepedve irányították az ügyleteket.

Nyugati szakértőkkel

A szervezett bűnözés elleni hatóság, a DIICOT tegnap azt tudatta, hogy a Váradon megtalált és elkobzott mintegy 18.900.000 hamis eurót jelenleg szakértők vizsgálják. Az Országos Kriminalisztikai Intézet emberei mellett segítséget kapnak az Európai Központi Bank és az Europol specialistáitól is. A hamisított pénzek viszonylag jó minőségűek voltak, előállításukhoz használtak hologramos eljárást is. A kész áru nagy részét különböző európai uniós államokban használták különféle ügyletekre. Mint megírtuk, a rajtaütés előtt az elkövetők megpróbáltak megszabadulni nagyobb mennyiségű bankótól, több helyen szétszórták azokat – ennek nyomán még most is lehetnek forgalomban hamis 50, 100, de akár 20 eurósok is.

A DIICOT most azt mondja, a bűnözői hálózat vélhetően nem csak két olaszból és romániai rokonságukból állt, úgy hogy a nyomozás tart. Az olasz maffia egyes leágazásain vizsgálódnak jelenleg, ugyanakkor román állampolgárokat is ellenőriznek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!