ERDON Helyi hírek

2014.10.06. 12:38

Fogadkoznak az igazgatók

Mind a Nagyváradi Hőszolgáltató, mind pedig a Hőerőmű (CET) felkészült a váradiakra váró télre, mondta lapunknak a két vállalat vezetője.

Mind a Nagyváradi Hőszolgáltató, mind pedig a Hőerőmű (CET) felkészült a váradiakra váró télre, mondta lapunknak a két vállalat vezetője.

Elsőként Stanel Ionel Neculat a Nagyváradi Hőerőmű (CET) speciális megbízott ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogyan készült fel a vállalat a téli időszakra. Ő elmondta: kemény tél esetén a nagyváradi hőerőműnek összesen 1.040.000 tonna szénre van szüksége a teljes téli szezonban, de az ügyvezető prognózisa szerint a most következő hideg időszakban nem kell majd ennyi szenet elhasználni. Necula tudatta, hogy az erőműnek nem az a célja, hogy a szenet felhalmozza, annál is inkább, mert a CET-nek csak 150 ezer tonna szén tárolására van lehetősége, ezért arra törekszenek, hogy folyamatosan beszerezzék az optimális mennyiségű energiahordozót. Ennek biztosítása érdekében fogadta el a nagyváradi helyi tanács egy 900 ezer eurós bankgaranciát is. Mint mondta, a szénbeszerzéssel nincsenek gondok, mindkét szállítóval, a magyarországi Mátrai Erőművel és a Bihar megyei Maestro vállalattal is érvényes szerződése van a CET-nek. Mindkét szénszállítóval újratárgyalták a szerződést a CET szempontjából kedvező feltételeket érve el: a Mátrai Erőművel újratárgyalták a kifizetési határidőt, és a Maestroval is olyan megegyezés született, hogy az árut a szállítástól számított öt hónap leforgása alatt kell kifizetni. Kérdésünkre válaszolva Necula elmondta, hogy a CET udvarán lévő állami széntartalékot égetik jelenleg, de ez is jó üzlet volt, hiszen, mint kifejtette, azt a szenet két évvel ezelőtt szerezték be, és a tartalékot amúgy is frissíteni kell, most pedig kedvező áron sikerült szénhez jutni. A tervek szerint Nagyváradon az utolsó tél az idei, amikor még szén alapú hőerőművel fűtik a várost, az elképzelések szerint jövőre már üzembe helyezik az új, földgázzal működő hőerőművet.

Szintén felkészülve

Mihai Cabai a nagyváradi hőenergia szállításával megbízott Hőszolgáltató Rt. vezérigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy október 8-ig befejezik az uniós forrásokból megvalósuló hálózatfelújítási munkálatokat a 3-as fővezetéken. Tudatta, hogy a városban lévő 17 ezer méternyi fűtési vezetékből mintegy 9700 méternyi csövet cseréltek ki, hozzátéve, hogy ezek a munkálatok a 3-as fővezetéknél mindaddig folytatódni fognak az idén, amíg az időjárás megengedi, vagyis amíg a hőmérséklet nem hűl le mínusz öt fok alá. A sajtóban megjelent tudósítások szerint a hőszolgáltató az időjárástól függetlenül csakis október 15-e után indítja be a fűtést. Mihai Cabai cáfolta ezt az információt, mondván, hogy a törvényben előírtak szerint járnak el, tehát amikor három egymást követő éjszakán az átlaghőmérséklet tíz Celsius fok alá süllyed, akkor beindítják a fűtést, sőt, amennyiben kórházak, iskolák, vagy más intézmények ezt kérik a vállalattól, akkor a Hőszolgáltató ezen intézmények számára hamarabb is beindítja a fűtést.

Arra a kérdésünkre, hogy miképpen készülnek fel a téli szezonra, a vezérigazgató azt felelte, hogy javítóbrigádokat állítottak fel, amelyek a nap bármely órájában bevethetők lesznek szükség esetén, illetve már beszerezték az összes cserealkatrészt, berendezést, felszerelést. Sajtóbeszámolók szerint az új csövek átmérője sokkal kisebb mint a régi csöveké, ezért sokkal nagyobb nyomást kell biztosítani annak érdekében, hogy a nagyobb csövekben is megfelelő módon áramoljon, és ne hűljön le a felmelegített víz, emiatt azonban a kisebb és nagyobb csövek illesztésénél rongálódások keletkezhetnek. Ennek kapcsán Cabai elmondta, hogy a 3-as fővezetéken valóban lehetnek ilyen jellegű problémák, de erre is felkészültek: ha szükséges, akkor közbeiktatott pompát szerelnek fel ezeknél az illesztéseknél.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!