ERDON Helyi hírek

2014.10.20. 17:34

Civilizációtól elzárt utca Nagyváradon

A nagyváradi körgyűrű nyugati szakaszának kiépítése óta az úton és a vasúti töltésen túl lévő utcák teljesen elzáródtak a várostól. A legdurvább a helyzet a Coriolan Hora utcán, ahol csatorna, aszfaltos út nincs, van viszont sok szemét. Mi is kilátogattunk oda a napokban.

A nagyváradi körgyűrű nyugati szakaszának kiépítése óta az úton és a vasúti töltésen túl lévő utcák teljesen elzáródtak a várostól. A legdurvább a helyzet a Coriolan Hora utcán, ahol csatorna, aszfaltos út nincs, van viszont sok szemét. Mi is kilátogattunk oda a napokban.

A váradi Coriolan Hora utca úgy néz ki, mintha nem is egy európai városban, hanem egy afrikai, vagy latin-amerikai agglomeráció nyomornegyedében lenne: csatornázás és aszfaltos út nincs, és hogy az ott lakók helyzete még súlyosabb legyen, az utóbbi években törvényt nem tisztelő emberek szeméttelepként használják az utcát. Az ott tapasztalható áldatlan állapotokra Sajgó Mária olvasónk hívta fel a figyelmet, aki 2000-ben költözött abba az utcába. Elmondása szerint oda költözése óta folyamatosan járt a polgármesteri hivatalba azt szorgalmazva, hogy végezzék el a csatornázást és az aszfaltozást a Coriolan Hora utcán, de nem járt sikerrel, meglepő módon nem feltétlenül csak a hivatal, hanem az utca egyes lakóinak ellenállása miatt.

Új ötlet, új probléma

Olvasónk ekkor egy másik ötlettel állt elő a hivatal irányába: „A Coriolan Hora utca mentén vagonmosoda működött. Ezt a területet a Román Államvasutak bérelte, de 2008-ban a terület használati joga visszaszállt a városra. Ezért én azt javasoltam, hogy a város nyissa meg a vagonmosodát, hogy a Coriolan Hora utcán át lehessen járni.” Ez a javaslat értő fülekre talált, a város megnyitotta a vagonmosodát, így most már autóval végig lehet haladni a gidres-gödrös úton a Cazaban úti átjárótól egészen a Henrik Ibsen úti átjáróig, csakhogy ezzel együtt egy új probléma zúdult az ott civilizált körülmények között élni kívánó lakók nyakába.

Áldatlan állapotok

Sajgó Mária szerint a vagonmosó megnyitásakor, 2011-ben a város még lekaszáltatta és megtisztíttatta a területet, azóta viszont teljesen megfeledkezett arról az utcáról. A gaz ismét tejesen benőtte azt területet, valamint a vasúti töltés és az út közötti sávot, szabadon nő a parlagfű, és gyakorlatilag teljesen eltakarja az utcát a kíváncsi szemek elől. Ezt a természetes paravánt, illetve azt kihasználva, hogy immár a Cazaban és Ibsen utca felőli részén is megközelíthető autóval a Coriolan Hora utca, nagyon sokan elkezdték oda szállítani építkezési törmeléküket, háztartási szemetüket. A Coriolan Hora és a Corneliu Baba utcák kereszteződésének közelében valóságos illegális szeméttelep alakult ki. Sajgó Mária elmondta, hogy ő is többször értesítette a rendőrséget, amikor látta, hogy egyesek éppen dobják oda a szemetüket, de bevallotta, hogy fél rájuk szólni, mert autója könnyen felismerhető, és a bosszúállók kárt tehetnek benne. Mivel pedig a szeméthalmaz egyre nő, és a város nem tesz semmit, sajnos egyes lakók is rászoktak arra, hogy oda hordják szemetüket. A szemetes, gazos környék vonzza a kártékony állatokat. „Patkányoktól, egerektől hemzseg a környék, és már kígyót is találtunk az udvaron” - részletezi Sajgó Mária.

Javaslatok

Olvasónk szerint lenne megoldás ennek a problémának a megoldására: „ha nem tudják a csatornázást és az aszfaltozást megoldani, akkor legalább a gazt irtsák ki a gazt, és vágják le a füvet, mert én hiába irtom az udvaromon a parlagfüvet, ha az út mentén szabadon nő. Emellett tegyenek legalább egy kamerát valamelyik oszlopra, hogy lássák, kik hordják ide a szemetet. Nem hiszem, hogy ezek olyan nagy költségébe kerülnének a városnak. Ha a csatornázás olyan nagy dolog, hogy tizennégy év óta nem oldódott meg, akkor legalább a szeméttől szabadítsanak meg, mert mi is ugyanolyan adófizetők vagyunk, mint bárki más a városban, és a civilizáció nekünk is ugyanúgy kijár, mint bárki másnak.” - fogalmazott. Az pedig már igazán mesébe, de legalábbis civilizált európai városba illő lenne, ha a csatornázás és az aszfaltozás megvalósítása mellett a város egy kis zöldövezetet alakítana ki az utcán, hogy a gyerekeknek legyen hol játszaniuk, nem is beszélve egy buszjárat bevezetéséről az utcába, jelenleg ugyanis a munkások és a gyerekek a körgyűrűn át, az autók között szaladgálva tudnak csak bejutni a villamos- és buszjáratokhoz. „Mi teljesen el vagyunk zárva a város többi részétől. Ha valakinek itt nincs autója, az meg van halva” - mondta végezetül olvasónk.

Mi a teendő?

Megkérdeztük az ügyben Petri Csillát, a váradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársát, aki elmondta: a polgárok javaslataikkal forduljanak írásban az önkormányzat műszaki osztályához és ingatlankezelőjéhez. Petri Csilla hozzátette, hogy amíg a belváros nincs teljesen bekamerázva, addig nagyon kevés esély van arra, hogy a Coriolan Hora utcán szereljenek fel kamerákat. Az illegális szemétlerakást illetően Petri Csilla azt mondta, hogy ezeket az eseteket a környezetvédelmi rendőrségen, a 969-es telefonszámon kell bejelenteni. „A környezetvédelmi rendőrség szokott arrafelé razziázni, és büntetéseket is kirótt már” - jegyezte meg a sajtóosztály munkatársa.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!