ERDON Helyi hírek

2014.10.27. 15:57

Adys diákok gyűjtötték be a Mákvirágot

Az idén kiosztott Mákvirág díjakat Bihar megyében mind a négy középiskolai évfolyamban a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai kapták meg.

Az idén kiosztott Mákvirág díjakat Bihar megyében mind a négy középiskolai évfolyamban a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai kapták meg.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) 2005-ben indította el a Mákvirág díjat, amellyel azokat a romániai magyar középiskolásokat jutalmazzák, akiknek az egy tanévvel korábbi összesített iskolai, tanulmányi, kulturális, sport, stb. tevékenységét összesítve az RMPSZ a legkiemelkedőbbnek ítél meg. A díjat minden magyarlakta megyében kiosztják. „Ezeket a díjakat kilenc-tizenkettedikes diákok kaphatják meg, a benyújtott pályázatok alapján pontrendszerben dől el megyei szinten, hogy kiket javasol a megye a díjra, akiket utólag az országos elnökség hagy jóvá. Ezáltal a díjazás országos szintű, bár minden megyére lebontva” – mondta lapunknak a Mákvirág Díjról Soós Sándor a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Bihar megyei elnöke. A díjnak négy fokozata – bronz, ezüst, arany és gyémánt – van. Az első megszerzett Mákvirág Díj bronz fokozatú, és minél több évfolyamban lesz első egy diák, annál magasabb fokozatú Mákvirág díjat kap. Az a tanuló, aki mind a négy középiskolai tanévben évfolyama legjobbjának bizonyul, a Mákvirág Díj gyémánt fokozatát kapja meg. „Bihar megyében már több diák elérte az arany fokozatot” - tudatta Soós Sándor. Bihar megyében a 2013-2014-es tanév díjazottjai mind a négy évfolyamban a nagyváradi Ady Endre Líceum tanulói voltak: a kilencedik évfolyam győztese Divin Péter lett, a tizedikesek közül Dudás Norbertet jutalmazták, a tizenegyedikesek közül Salánki Dániel teljesítményét ítélte a legjobbnak az RMPSZ, a tizenkettedikesek közül pedig Farkas Páll Kristóf kapott Mákvirág Díjat.

Sokoldalú diákok

Divin Péter az országos fizika olimpián bronzérmet szerzett, de eljutott a kémia tantárgyverseny országos szakaszára, valamint a Zrínyi Ilona matematika verseny országos döntőjére is. „Emellett tájfutással is foglalkozom, számos országos versenyen értem el dobogós helyeket, országos bajnoki címeket, és a román korosztályos tájfutó válogatottal is voltam nemzetközi versenyeken” - fogalmazott lapunknak a Mákvirág Díj bronz fokozatát elnyerő Divin Péter. A jelenleg tizenegyedikes Dudás Norbert tavaly szintén sok versenyen vett részt. Kiemelte, hogy a Zrínyi Ilona matematika verseny megyei szakaszán első, az Irinyi János kémiaverseny országos szakaszán szintén első lett, és részt vett az Irinyi János tantárgyverseny nemzetközi szakaszán is. Az országos kémia olimpián országos szinten dicséretet kapott. „Voltam az erdélyi magyar matematika versenyen is, ott egy ponttal maradtam le a nemzetközi döntőről” - jegyezte meg Norbert, aki hozzátette: „Voltunk egy természettudományos csapatversenyen is, amit a MOL szervez minden évben, és ezen a csapatommal harmadikok lettünk a döntőben”. Norbert sokoldalúságát bizonyítja, hogy zenél is, a No Cable Rock Bandben játszik. Mindezekért a kiemelkedő eredményekért Dudás Norbert a Mákvirág Díj ezüst fokozatát nyerte el, lévén, hogy tavaly is ő lett a Mákvirág Díjas a saját korosztályában. A jelenleg tizenkettedikes Salánki Dániel az elmúlt tanévben főként matekversenyeken vett részt, mint például a Zrínyi Ilona matekversenyen, a Kenguru matekversenyen, illetve a matematika olimpián. Dániel a Zrínyi Ilona matematika verseny országos szakaszán dicséretben részesült, az Irinyi János kémiaverseny erdélyi döntőjében szintén dicséretet kapott, ugyanakkor a Raul Wallenberg történelmi versenyen ért el csapatban dicséretet az országos szakaszon. Mindezek mellett Dánielnek a sportolásra is jut ideje, asztaliteniszben egy helyi versenyen első lett. Dániel a Mákvirág díj bronz fokozatát kapta. A tizenkettedikesek között Farkas Páll Kristóf bizonyult a legjobbnak. A jelenleg Londonban tanuló fiatalember kémia, és matematika versenyeken vett részt komoly eredményekkel, és immár második alkalommal részesíti dicséretben a romániai oktatási minisztérium. A tanulás mellett Kristóf vízilabdázott és teniszezett is. Mivel Kristófot harmadik alkalommal jutalmazták Mákvirág díjjal, így ő a díj arany fokozatát kapta meg. A diákok felkészítő tanárai a következők voltak: Báthori Éva, Bors Violetta, Bődi János, István Zoltán (matematika); Bogdán Károly, Nandrean Enikő (fizika), Ciubotariu Éva, Takács Tünde (kémia), Ambrus Attila (földrajz), Demeter Emőke (magyar irodalom), Fazakas Gábor (történelem), Újvárosi Edit (biológia), Závodszky Tamás (tájfutás).

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!