ERDON Helyi hírek

2014.10.27. 10:50

A segélyek nem az égből potyognak

Nagyvárad- Múlt szombaton a római katolikus egyházmegye támogatóinak tapasztalatai és elvárásai kerültek bemutatásra a Püspöki Palotában. Hollandiából, Ausztriából érkezett vendégek számoltak be.

Nagyvárad- Múlt szombaton a római katolikus egyházmegye támogatóinak tapasztalatai és elvárásai kerültek bemutatásra a Püspöki Palotában. Hollandiából, Ausztriából érkezett vendégek számoltak be.

Szombat délután a római katolikus Püspöki Palota dísztermében az egyházmegye keretében működő karitatív intézmények, illetve plébániák vezetői, képviselői személyesen találkozhattak azokkal a külföldi támogatókkal, akiknek jóvoltából, szeretetének és kitartásának köszönhetően ők is jót cselekedhetnek. Az elhangzott beszámolók révén megtapasztalhatták, hogy ez a munka is mennyi tervezést, időt és kapcsolatot igényel, ugyanis az összegyűjtött, majd Romániába eljuttatott adományok „nem az égből potyognak”, hanem elengedhetetlen szükséges ezek célba érése szempontjából azoknak a személyeknek a kitartó hozzájárulása, akiket a szeretet indíttat arra, hogy tegyék a jót. Nyilvánvalóvá vált ugyanakkor az egybegyűltek számára, hogy nem mindig a pénzbeli érték a legfontosabb, hanem sokszor lényegesebb az anyagiaknál a lelkesedés, hogy nyitott szemekkel járjunk a világban, és ne zárkózzunk el azoktól, akik körülöttünk segítségre szorulnak.

Köszöntőjében Exc. Böcskei László megyés püspök jelezte: a mostani rendezvény tulajdonképpen folytatása annak a tavaszi programnak, melynek során az egyházmegye területén működő segélyszervezetek mutatkoztak be. Arra hívta fel a figyelmet: keresztény mivoltunkból is fakadóan nem elég, ha csupán meghallgatjuk Krisztus tanításait, hanem továbblépve gyakorlatba kell ültessük azt, amiről beszél, észre kell vegyük a közvetlen környezetünkben megnyilvánuló nehézségeket, nyomorúságot, mert csakis akkor vagyunk hiteles keresztények, ha nem csupán beszélünk a szeretetszolgálatról, hanem meg is valósítjuk.

Beszámolók

A Hollandiából és Ausztriából érkezett vendégeket Micaci Cristian pasztorál referens konferálta fel. A Willemsen-házaspár, Coby és Jan, a Steungroep holland-román kapcsolatokért felelős, Apeldoornban székelő segélyalapítvány elnöke, illetve munkatársa többek közt arról beszélt: nem csak szállítmányok formájában próbálnak segíteni, hanem többféle szakmai képzést, műhelymunkát is kínálnak, melyek által a rászorulókat megpróbálják fokozatosan önállóságra nevelni, és ez utóbbinak az év múlásával egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Jelzésértékű, hogy 2003 óta harmincszor látogattak hazánkba, több mint 100 ezer kilométert vezettek le, 425 köbméter jó minőségű javakat küldtek és 98 ezer euró értékben társfinanszíroztak Caritas-projekteket.

A Bécstől 60 kilométerre fekvő St. Pölten-i Akadémián oktató Peter Zidar teológiai magiszter, hittantanár ezután arról beszélt: az egykori Szent József-kórház renoválása érdekében hogyan szervezi meg hazájában az ide látogató osztrák diákok úgynevezett munkagyakorlatát.

Az élőszavas felszólalások után két rövidfilmet vetítettek le: először egy interjút Renate Mejer mallersdorfi ferences nővérrel, majd a másik videóban két plébánia közötti testvérkapcsolatról értesülhettünk, a váradi Szent László és a vredeni Szent György egyházközségekéről. Végül a jelenlevő Kiss Károly programfelelős beszélt a Caritas által kifejtett tevékenységről.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!