ERDON Helyi hírek

2014.09.01. 09:32

Tizennyolcadik községi napok Diószegen

A tizennyolcadik Diószegi Napokat, a tavalyihoz hasonlóan, újra a focipályán tartották meg, és estére, a koncertek idejére, már ezres nagyságrendű volt a falunapozók száma.

A tizennyolcadik Diószegi Napokat, a tavalyihoz hasonlóan, újra a focipályán tartották meg, és estére, a koncertek idejére, már ezres nagyságrendű volt a falunapozók száma.

A bihardiószegi községi ünnepre érkezőket a település országúti bejárata előtti egyenesben, programon kívül, a közlekedésrendészet is várta, a sokakat gyorsulásra csábító szakaszon a rendőrök már megkezdték az "emléklapok" átadását. A focipálya kerítésén kívül a délelőtt folyamán kezdődött meg a főzőverseny, melynek díjátadása volt a délután első "műsorszáma". A színpadról Csányi Sándor gasztronómus, a Magyarországi Gasztro-fesztiválok Szövetségének elnöke méltatta a 13 csapat 17 féle ételét, és a só szűkös használatát rótta fel nekik. Szerinte az olasz, a francia, a kínai és a magyar a világ meghatározó konyhái, és arra buzdított mindenkit, hogy a kreativitás mellett őrizzék a tradíciókat, mert nem csak nyelvében, zenéjében és táncaiban, de ízeiben is él a nemzet. A versenyben első helyezéseket kapott a Nyulasok csapat babgulyása, az Interpal csapat halászleve, a Gyros King csapat gulyása és a Jakab családi csapat tárkonyos báránya. Ezután következett a községi napok megnyitója, melynek során Mados Attila polgármester röviden arról beszélt, hogy igyekeztek mindenki számára tartalmas programot összeállítani, Cseke Attila képviselő pedig személyes, Diószeghez kötődő emlékei mellett kiemelte, hogy az infrastrukturális értékek mellett egy település értékét a közösségének tagjai adják, így dicsérendő, ha megbecsülik azokat.

Gyerekek a színpadon

A politikus ezzel már mintegy "felvezette" az aranylakodalmasok köszöntését. A polgármester csupán két párt köszönthetett személyesen (pontosabban az egyikből is csak a feleséget), további négy egészségi okokból távol maradt. Ma már nem "divat" a hosszú házasság, ellenben követendő példa az ünnepelteké, mondta Mados Attila, akiknek kitartásában pedig az őket megáldó Bara László református lelkész a szeretet erejét látta. A párok pedig: Boţ Gheorghe és Mikó Anna, Fodor István és Kun Irma, Kovács István és Nagy Mária, Pascu Ioan és Coman Valeria, Coiţa Florian és Mermeze Erzsébet, Roboş Mihai és Mociar Ecaterina. Az ünnepelteket még gyerekek műsora is köszöntötte, majd a Vergelul népi együttes órányi műsora következett. A román dallamokat magyarok váltották, a helyi Szömörce, a borsi Galagonya és a nagyváradi Csillagocska néptánccsoportok adták elő műsorukat. Mindeközben a közönség már kezdett számottevően gyülekezni, ahogyan az lenni szokott, amikor a helyi gyerekeké a színpad. A helyzet "fokozódott", amikor a székelyhídi Tini Dance táncstúdió TDC és Kölyök Dance csoportjai mellett a kötelékhez tartozó helyi Turbó Dance, Monster Dance és Gézengúzok csoportok is nekiláttak az összességében másfél órás műsoruknak. Ezt stílszerűen a Demjén Ferenc: Iskolatáska című dalára készült koreográfiával indították, tekintettel az egyre jobban fenyegető tanévre, de bőséges ízelítőt kaptuk a kilencedik TDC-tánctábor anyagából is. A legkisebbek Charlie: Könnyű álmot hozzon a szél című dalára búcsú-táncoltak, de még szó sem volt elalvásról, csak ezután jött a java!

Paco Jambo

Fogas kérdés, hogy a nigériai törvénykezést érte-e csapás, vagy a magyar mulatós zenei életet nyereség azzal, hogy bizonyos Lapite Oludayo Babanide, miután 1994-ben megkezdte, harmadévben abbahagyta ösztöndíjas tanulmányait az ELTE jogi karán, és Fekete Pákó néven énekesnek (?) állt. Az biztos, hogy ha nem így történt volna, ma olyan hiánypótló örökzöldek híján lennénk, mint az Add ide a didit, vagy a Kislány vigyázz címűek beszédhibás előadása. Az ellenben biztos, hogy a KFT együttes Afrika című slágere hitelesen szól szájából, a Mr.Presiden együttes Coco Jumbo című dalának magyarított változata pedig nem is születhetett volna meg, hiszen az így a Paco Jambo címet viseli. Mielőtt lekicsinylően legyintene a kedves olvasó, hogy ugyan már, Fekete Pákó-koncert, tessenek elhinni, szombat esti diószegi (és egyben régióbeli első) fellépése nem volt rosszabb, mint egy más, ugyancsak play back előadás, igaz, Pákó kommunikációja szűkös repertoárral bír, hakni CD-je nem különben. De mindez nem zavarta a mulatni, táncolni vágyókat, és a már említett Paco Jambóra még harmadik előadásakor is ugyanúgy tapsoltak és riszáltak, mint elsőre. Na, de minden jónak vége lesz egyszer, és - saját szóhasználatával élve - "a legnagyobb didikirály" is levonult a színpadról, helyét a két arany és két platinalemezes Insect együttes foglalta el, zenei paródiákat előadva. Mögöttük már hangszerek is voltak, na, nem ők használták azokat, hanem az utánuk következett nagyváradi eMStreet együttes, kiknek koncertje után diszkó zárta a szombati programot.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!