ERDON Helyi hírek

2014.09.01. 09:18

Népszerűsítenék a bihari ízeket

Nagyvárad- Pénteken a hatodjára megszervezett Agro Bihor mezőgazdasági kiállítás és vásár keretében Bihari ízek címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést a Kárpát Régió Üzleti Hálózat sátrában.

Nagyvárad- Pénteken a hatodjára megszervezett Agro Bihor mezőgazdasági kiállítás és vásár keretében Bihari ízek címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést a Kárpát Régió Üzleti Hálózat sátrában.

Az elmúlt hétvégén, augusztus 29-31. között hatodik alkalommal szervezett mezőgazdasági kiállítást és vásárt a várad-ősi Era Park parkolójában a Bihar Megyei Tanács, a Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Agrárkamara. Ennek keretében péntek délben Simon Adrián ötletgazda kezdeményezésére kerekasztal-beszélgetést szerveztek a Kárpát Régió Üzleti Hálózat sátrában, melyen mások mellett jelen volt Király Csaba váradi irodavezető, valamint Nagy Miklós szalárdi polgármester, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete megyei vezetője is.

Két, látszólag egymástól független, mégis egy mélyebb elemzés során kapcsolatot mutató témát vitattak meg: egyrészt azt, hogyan lehetne a különböző helyi márkaneveket Bihari ízek címszó alatt egy egységes strukturális formába tömöríteni, és ezzel az elnevezéssel népszerűsíteni, reklámozni bel- és külföldön egyaránt, az őstermelők támogatása érdekében, másfelől pedig azt, hogy miként lehetne külföldi minták alapján úgy megreformálni a közmunka szolgálatot, hogy ez valóban a munkaerőpiac hatékonyságának növeléséhez vezessen, főleg az idősek és a fiatalok körében, és ugyanakkor a szakmai továbbképzés korszerűsítéséhez is hozzájáruljon.

Közmunkások

Többek közt elhangzott: jó lenne, ha a közmunkások vagy a munkanélküliek azon mezőgazdasági termeléssel vagy állattenyésztéssel foglalkozó egységeknél is dolgozhatnának, melyeket a helyhatóságok működtetnek, illetve azon társaságoknál, melyeknél a megyei önkormányzat többségi részvényes. Emellett tanácsos volna egy különalapot létrehozni az ilyen típusú projektekre, és szakmai képzést nyújtani az érintetteknek, illetve valamilyen módon tudatosítaniuk bennük azt: azért is fontos, hogy elvégezzék a rájuk bízott feladatokat, mert ez a településük és annak a közösségnek a javát szolgálja majd, vagy lesz a hasznára, ahol ők is élnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!