ERDON Helyi hírek

2014.09.10. 14:22

Készülnek az új tanévre az Eminescuban is

Tizennégy magyar osztállyal indul el a 2014/2015-ös tanév a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. A változásokról, újdonságokról és felújításokról Hochhauser Enikő aligazgatónővel beszélgettünk.

Tizennégy magyar osztállyal indul el a 2014/2015-ös tanév a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. A változásokról, újdonságokról és felújításokról Hochhauser Enikő aligazgatónővel beszélgettünk.

A következő tanévben összesen tizennégy magyar osztály (három-három kilencedikes és tizedikes, valamint négy-négy tizenegyedikes és tizenkettedikes) indul a váradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. A tavalyi évhez hasonlóan idén is három magyar kilencedik osztályt indítanak, két reál és egy humán profilút: filológia-újságírás, matematika-informatika, intenzív informatika, valamint a természettudományok osztályokat. A XI-XII-esek esetében egy-egy matematika-informatika, intenzív informatika osztállyal van több. „Évekig két informatika osztályunk volt párhuzamosan, három éve indítottuk újra a természet tudományok profilt, de aztán két éve levágták egy osztályt, így maradtunk a jelenlegi felállásban, valószínűleg ezt a struktúrát fogjuk megtartani a következő években is” – részletezte Hochhauser Enikő.

Újdonságok

Az egész intézményt érintő változásokat tekintve igazgató- és aligazgató váltás történt az iskolában, az új igazgató Elena Cristina Marian történelem tanár lett, míg az aligazgató Ioan Cadar ortodox vallástanár. Egyébként „sem a kerettantervben, sem a tanév szerkezetében nincs újdonság a tavalyi évhez képest. A magyar tagozatra érkeztek új tanárok, de a főtantárgyak, a matematika, a román és a magyar esetében stabil tanári gárda van. Odafigyelünk, hogy a román órákat olyan kollégák tanítsák, akik a magyar tagozatos diákokat is megfelelően fel tudják készíteni az érettségire. A vállalkozás ismeret órát fogja új tanár tanítani, valamint ebben az iskolai évben új történelem tanárunk is lesz” – mondta el az aligazgatónő, hozzátéve, hogy ebben az évben is főleg az érettségire koncentrálnak, de a kiemelkedő képességű tanulókkal külön foglalkoznak, ők versenyekre is járnak.

Iskolán kívüli tevékenységek

A korábbi évekhez hasonlóan a 2014/2015-ös tanévben is szerveznek majd vetélkedőket, megemlékezéseket, tantárgyversenyeket, továbbra is működni fog az olvasókör, és szeretnék újraindítani a drámaklubot is. „Sok tehetséges gyermek a Színház az iskolában, iskola a színházban programon belül tevékenykedik, aminek nagyon örülünk, de szeretnék egy iskolai szintű drámakört is indítani. Továbbá a diáktanács egész évben szervez tevékenységeket tanulóinknak. A tanintézmény önkéntes csoportja a különböző civil szervezetekkel, hátrányos helyzetű személyekkel foglalkozó egyesületekkel állandóan tartja a kapcsolatot. A megszervezett húsvéti és karácsonyi vásárok mellett a diákok az öregotthonokban tartanak kisebb előadásokat vagy csomagokat visznek” – mondta el. Az iskola a szentjobbi gyermekotthonnal is évekig tartotta a kapcsolatot, de tavaly ez szünetelt, mert elég nehézkes volt a kijutás, viszont nagyon sok gyerekekkel foglalkozó szervezetet támogattak, főleg adományokkal.

Felújítások

Az iskolában jelenleg is zajlanak a belső felújítások, a folyosókat festik újra, ehhez az anyagi keretet a helyi tanács biztosította. A tantermeket, ha van rá igény, a szülői bizottság segítségével festik újra. Mint megtudtuk, az induló ötödik és kilencedik osztályok termei jó állapotban vannak, viszont ha a szülők úgy látják, hogy szükséges a felújítás, akkor ez is megoldható. „Mivel még mindig nem tisztázott az ingatlan jogi helyzete, ezért a külső felújításra nem kaphatunk támogatást. Az iskola külső része balesetveszélyes, újra és újra kérvényezzük, hogy hálózzák be, mert a teljes felújításra jelenleg nincs lehetőség” – tudtuk meg. Mint minden tanév elején az iskola személyzete általános takarítást tart, mind az iskola épületén belül, mind az udvaron. Szűcs Éva, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanügyi előadótanácsosának közbenjárásával két osztályteremnyi széket és asztalt kapott az iskola. A különböző szaklaborok jól felszereltek, egyedül az informatika labor szorulna korszerűsítésre, de erre a nagyszabású beruházásra jelenleg nincs keret.

Egyenruhák

A tavaly bevezetett egyenruhákat idén is kötelező lesz hordani az iskola területén. De az ide járó tanulók több darabból választhatnak igényeik szerint. A diákok megszokták az egyenruhákat, sőt legtöbbjük már büszkén hordja. „Tavaly elkezdtük bekamerázni az iskola folyosóit és a sportpályákat a gyerekek biztonsága érdekében, és a fegyelem megtartásáért. Múlt év óta a fegyelem, a pontosság is javult, kevesebb a lógás és egyéb problémákat is elkerülhetünk a kamerákkal. Ahhoz, hogy hatékony legyen az oktatói munka, elsősorban a fegyelemre van szükség, próbáljuk fegyelmezettségre, pontosságra nevelni a gyerekeket. A szülők és a diákok közreműködésével megpróbáljuk a legjobbat kihozni a tanulókból. Úgy látszik ez sikerül, legalábbis az érettségi, felvételi eredmények azt mutatják, hogy jó irányba tartunk, de lehet még jobb is” – tette hozzá végezetül Hochhauser Enikő, sikeres tanévet kívánva az iskola minden tanárjának és diákjának. Az évnyitó a Mihai Eminescu Főgimnáziumban szeptember 15-én 9 órától lesz az iskola udvarán a kezdő (előkészítő, V., IX.) osztályoknak, a többi osztály saját tantermében tartja meg az ünnepséget.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!