ERDON Helyi hírek

2014.09.15. 13:55

Iskolabuszok és fejlesztések Bihar megyében

Pénteken Nagyváradon járt Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes, aki átadott tíz iskolabuszt különböző helyi önkormányzatoknak, illetve átnyújtott hetven fejlesztési szerződést is.

Pénteken Nagyváradon járt Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes, aki átadott tíz iskolabuszt különböző helyi önkormányzatoknak, illetve átnyújtott hetven fejlesztési szerződést is.

Tíz Bihar megyei község – Bihar, Nagybárod, Bors, Diószeg, Várasfenes, Gyapjú, Miklóirtás, Mezőszakadát, Oláhszentmiklós és Vércsorog – kapott egy-egy iskolabuszt. Két mikrobuszt már korábban átadtak két Bihar megyei önkormányzatnak. A sárga színű, Opel márkájú mikrobuszokat a Bihar Megyei Prefektúra udvarán sorakoztatták fel. Liviu Dragnea átadta a járművek kulcsait a buszok mellett álló polgármestereknek, és kezet fogott a buszsofőrökkel is. Az átadást követő sajtótájékoztatón a miniszterelnök-helyettes elmondta: az országban összesen 1254 polgármesteri hivataltól érkezett igénylés mikrobuszokra, és a kormány mindezeket a kéréseket teljesíti. Dragnea kiemelte, hogy a jogi keret megváltoztatása után immár városok is igényelhetnek iskolabuszokat, ennek folyományaképpen a kormány a jövő héten további hétszáz, a városok által kért iskolabuszok beszerzését finanszírozza. A miniszterelnök-helyettes megítélése szerint az iskolabuszok biztosítása is hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen azoknak a fiataloknak a száma, akik idő előtt elhagyják az iskolát. Dragnea elmondása szerint a kormány megállapította azt, hogy 2007 óta mintegy 7-800 iskolafelújítási munkálat kezdődött meg, amelyeket azóta sem fejeztek be, ezért a környezetvédelmi és szállításügyi Szektoriális Operatív Programból átcsoportosítottak 240 millió eurót ezeknek a munkálatoknak a befejezésére; egy ilyen munkálatra kapott 30 milliárd régi lej finanszírozást egy belényesi iskola is. Az erről szóló szerződést a Bihar megyei prefektúra helyszínén írt alá Liviu Dragnea, és Domocos Adrian, Belényes polgármestere. Liviu Dragnea váradi látogatására magával hoztt hetven finanszírozási szerződést is, amelyek Bihar megyei önkormányzatok fejlesztéseinek anyagi fedezetét biztosítják. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a nagyváradi önkormányzat nem kérte a kormánytól az 9nkormánhzat által elvégzett fejlesztési beruházások kiegyenlítését, márpedig, mint Dragnea fogalmazott: „én nem küldhetek senkit egy zsák pénzzel, hogy kopogtasson a váradi polgármester ajtaján” Később az újságírók kérdései kapcsán újra visszatért erre az ügyre, mondván: „én nem fogok soha Bolojan előtt térdelve könyörögni”, hozzáfűzve, ha a polgármesteri hivatal nem kér pénzt a kormánytól, akkor nem is fog kapni. Zeno Tipter élesdi polgármester kérdésére válaszolva kijelentette, hogy az élesdi kultúrház felújításának terve el van fogadva, a város számíthat a finanszírozásra.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!