ERDON Helyi hírek

2014.09.24. 13:38

Engedély nélkül, büntetlenül

Az igazságszolgáltatás hanyagul kezeli a műemlékekkel kapcsolatos panaszokat, precedenst teremtenek a rossz megoldásokra – hangzott el többek között a Prefektusi Kollégium szerdai ülésén.

Az igazságszolgáltatás hanyagul kezeli a műemlékekkel kapcsolatos panaszokat, precedenst teremtenek a rossz megoldásokra – hangzott el többek között a Prefektusi Kollégium szerdai ülésén.

Elsőként Lucian Silaghi, a Bihar megyei Művelődési Igazgatóság vezetője olvasta fel az intézmény tevékenységről szóló jelentést. Egyebek mellett elhangzott: mivel a Művelődési Minisztérium összeállítaná a műemlékek 2015 évi, időszerűsített listáját, a megyei intézmény felhívást intézett a megye polgármestereihez, hogy javítsák ki a 2010 évi lista hibáit és egészítsék ki ott, ahol szükséges. Az adatokat októberben továbbítják majd a művelődési minisztériumhoz.

Jelenleg a megyei igazgatóság finanszírozza a műemlékké nyilvánítás menetét a városi temető, valamint a város három zsidó temetőjének több régi emlékhelye esetében. A rendelkezésére álló szerény pénzalapokból ezt évente négy-öt célpont esetében tudja állni az intézmény - legutóbb például az altisztek villája az egyetem területéről (a volt csendőrképző), egy barokk stílusban épült ház a Fő utca 81 sz. alatt, valamint a székelyhídi ortodox templom esetében finanszírozták az eljárást.

Rájuk pirított

De az intézmény csak Nagyváradon mintegy 60 olyan ingatlant azonosított, melyek esetében neki kellene fogni a műemlékké nyilvánítás procedúrájának – ez egyébként a négy Bihar megyei, ilyen irányú engedéllyel rendelkező építész egyike által összeállítandó részletes dokumentációt feltételez, melyet az országos szakbizottság jóváhagyásának kell követnie.

Egy határon átnyúló uniós projektről is beszámolt, melyen belül az igazgatóság két régi, ortodox templom rendbehozatalára kapott pénzt (az egyik Körösgégényen, a másik Izsópallagán található). „Megdöbbenéssel konstatáljuk, hogy a szaktárca nem bátorítja az ilyen kezdeményezéseket, sőt még ránk is pirított, hogy kilógunk a sorból” - hangzott el a jelentés során.

Arról is szó esett: a huszárlaktanya tulajdonosa, az Avinka Kft. nem tett eleget annak a kötelességének, hogy megfelelő állapotban tartsa az épületet, hatezer lejes bírságot szabtak ki számára és rendőrségen is bepanaszolták. Mivel a tulajdonosok nem Romániában élnek, az elkövetkezendőkben a rendőrség az Interpol segítségével próbál majd a nyomukra bukkanni.

Engedély nélkül

A jelentés következő része során egy olyan esetet említett Lucian Silaghi, amikor a műemlék épületek tulajdonosai nem megfelelő felújításokat végeztek és az igazságszolgáltatás hanyagul és engedékenyen lépett fel. Az egyik ilyen épület a Transilvania vendéglő, melynek tulajdonosa, a Transilvania Complex Rt. engedély nélküli belső munkálatokat végzett, s bár a Helyi Rendőrség, illetve a polgármesteri hivatal tízezer lejes, az igazgatóság pedig ötezer lejes bírságot szabott ki számukra február óta, a munkálatokat folytatták. Azóta az igazgatóság pert indított ellenük, sőt, elnöki határozatot igényelt annak érdekében, hogy a munkálatokat haladéktalanul hagyják abba. Bár a döntéshozatal gyorsítását is kérték, végül is három hónapot vett igénybe, végül pedig visszautasították, mondván, hogy most már nincs ok a sietségre. „Mindezt cinikusnak tartom, hiszen pont az igazságszolgáltatás húzta-halasztotta a döntést olyformán, hogy a tulajdonos befejezhesse a munkálatokat” - mondta Silaghi. Az épület ennek folytán már nem összesíti azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a műemlékek listáján szerepeljen, ám ami Silaghi szerint ennél is súlyosabb, az, hogy precedens született arra, hogy ilyen munkálatokat büntetlenül lehet elvégezni.

Egy másik eset: tízezer lejre bírságoltak egy személyt, aki engedély nélkül, felszerelésekkel veszélyeztette a szálkadombi régészeti lelőhelyet, azonban az illető megóvta a döntést és pert nyert.

„Nem tudom nem észrevenni az igazságszolgáltatás látszólag megmagyarázhatatlan toleranciáját a nemzeti örökségünkkel kapcsolatos felelőtlen magatartással szemben. Mintha senki nem tudatosítaná, hogy a nemzeti örökség az, amelyik megkülönbözteti egyik nemzetet a másiktól, hiszen autósztrádák mindenütt vannak” - hangzott el a jelentés során.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!