ERDON Helyi hírek

2014.09.18. 17:02

Elkezdődik a kártyák szétosztása

Bukarestben péntek délutántól osztják az egészségbiztosítási kártyákat, hétfőtől pedig Călăraşi, Brăila és Giurgiu jön sorra, tudtuk meg a Román Posta központi közönségszolgálati képviselőjétől.

Bukarestben péntek délutántól osztják az egészségbiztosítási kártyákat, hétfőtől pedig Călăraşi, Brăila és Giurgiu jön sorra, tudtuk meg a Román Posta központi közönségszolgálati képviselőjétől.Bihar megyében minden valószínűség szerint leghamarabb szeptember utolsó napjaiban kezdi el a posta szétosztani a kártyákat. Amint Ionuţ Gheorghe, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnök-igazgatója elmondta, a megyei pénztár megbízottja szeptember 26-án, Bukarestben veszi át az Országos Nyomdától a kártyák első részletét, melyet mihamarabb átad a Román Posta Bihar megyei kirendeltségének. Ezt követően kezdődik majd el a kártyák szétosztása. Október 22-ig országos szinten be kell fejeződnie a kártyák átvételének, tudtuk meg.

A posta az elkövetkezendőkben napi 600-700 ezer kártyát kap kiosztásra, a helyi pénztárak minden megyében öt részletben veszik át a ezeket a nyomdától és adják át a postának. Összesen mintegy 12,5 millió kártyát kell szétosztani a következő hetek során.

Amint arról már beszámoltunk, a posta egy tájékoztató levéllel együtt osztja majd ki a kártyákat a biztosítottaknak, az átvételtől számított 20 napon belül. Mindenkit otthon keresnek majd fel, s a személyazonossági okirat alapján adják át a kártyát tulajdonosának, vagy egy hozzátartozónak. Amennyiben kétszer nem találja otthon az érintettet, a posta képviselője visszajuttatja majd a kártyát a pénztárhoz, ahonnan a későbbiekben is átveheti tulajdonosa.

A kártya inaktív állapotban kerül tulajdonosához, aktiválni az első ezt követő látogatásnál lehetséges egy egészségügyi szolgáltatónál. Ekkor a négy nullából álló pin-kódot egy személyes kódra cserélik, melyet a páciensnek kell majd beírnia és igazolnia.

Jövő évtől a sürgősségi orvosi ellátáson kívül semmilyen térített egészségügyi szolgáltatást nem vehet igénybe a biztosított a kártya nélkül.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!