ERDON Helyi hírek

2014.09.10. 15:40

Elkezdik a kártyák szétosztását

Év végéig országos szinten tizenkét és fél millió biztosított kap majd egészségbiztosítási kártyát, Bihar megyében pedig csaknem 400 ezer ilyen nyomtatványt osztanak majd ki.

Év végéig országos szinten tizenkét és fél millió biztosított kap majd egészségbiztosítási kártyát, Bihar megyében pedig csaknem 400 ezer ilyen nyomtatványt osztanak majd ki.

Amint Ionuţ Gheorghe, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnök-igazgatója elmondta, a megyei intézmény megbízottjának szeptember 19-én kell jelentkeznie az Országos Egészségbiztosítási Pénztár székhelyén, hogy átvegye a kártyák első részletét, melyet utóbb átad majd a postának. A kártyák szétválogatása és kiosztása a posta feladata, ennek fejébe a Bihar megyei pénztár összesen 1 millió 85 ezer 807 lejt fog fizetni az intézménynek, a pénzt a minisztérium biztosítja országszerte.

Fontos hozzájutni

Szeptember folyamán kétszer, októberben pedig négyszer kell jelentkeznie a kártyákért a megyei pénztár képviselőjének. „Remélem, hogy Bihar megyében rendben fog zajlani a kártyák szétosztása, a Román Posta szentül megígérte, hogy mindent megtesz ennek érdekében” - mondta a pénztár vezetője. Azt is hozzátette: mindenkinek fontos hozzájutnia a kártyához, mert ennek híján jövő évtől a sürgősségi ellátás kivételével semmilyen térített egészségügyi szolgáltatásban nem részesülhet majd.

Az okirat a tizennyolc évet betöltött biztosítottak adatait tartalmazza és jövő év elejétől válik kötelezővé, ezt megelőzően a két rendszer párhuzamosan működik majd. Időközben az egészségügyi szolgáltatóknak kártyaleolvasókat kell beszerezniük, a jóváhagyott leolvasók listája megtalálható az országos ügynökség honlapján. Mostanáig mintegy tízmillió kártyát nyomtattak ki, s az elkövetkezendőkben folytatódik majd a kártyák kinyomtatása azok számára, akik időközben lesznek nagykorúak.

Átvehető

A posta egy tájékoztató levéllel együtt osztja majd ki a kártyákat a biztosítottaknak, az átvételtől számított 20 napon belül. Mindenkit otthon keresnek majd fel, s a személyazonossági okirat alapján adják át a kártyát tulajdonosának, vagy egy hozzátartozónak. Amennyiben kétszer nem találja otthon az érintettet, a posta képviselője visszajuttatja majd a kártyát a pénztárhoz, ahonnan a későbbiekben is átvehető majd.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!