ERDON Helyi hírek

2014.09.11. 16:06

Delorean: az önkormányzatok segítése a cél

Az augusztus végén Bihar megyei alispánná kinevezett Delorean Gyula adott interjút lapunknak új feladatköréről, célkitűzéseiről és magáról az intézményről.

Az augusztus végén Bihar megyei alispánná kinevezett Delorean Gyula adott interjút lapunknak új feladatköréről, célkitűzéseiről és magáról az intézményről.

Elég régóta hírlett, hogy alprefektus lesz, ehhez képest meglehetősen hosszú idő elteltével foglalta el alispáni tisztségét. Mi volt ennek az oka?

Semmi különös nem történt, el kellett foglalni egy köztisztiviselői állást. Én azelőtt nem voltam köztisztviselő, és vizsgáznom kellett. Ez egy elég hosszú eljárás volt. A kormánykinevezésem augusztus 19-én történt, augusztus 22-én tettem le a hivatali esküt, és az első munkanapom augusztus 25-én volt.

Volt-e valamilyen előzetes elképzelése vagy terve, amikor ebbe a feladatkörbe belevágott?

Én elsősorban úgy tekintek erre a pozícióra, mint egy megtiszteltetésre, másodsorban pedig mint egy olyan lehetőségre, ahol nagyon sokat lehet tanulni. Tudatában vagyok annak, hogy ez a pozíció, mint minden ilyen típusú tisztség, olyan, hogy ma van, de lehet, hogy holnap már nincs, az viszont biztos, hogy innen, ha az ember úgy áll hozzá, szakmailag és emberileg sokkal gazdagabban lehet távozni.

A nagyváradi városi tanácsból érkezett ide. Mit hagyott ott a helyi tanácsban?

Tizennégy év alatt, míg helyi tanácsos voltam, nagyon sok mindennel foglalkoztam. Az egyik saját ötletem volt a bicikliút Berettyóújfalu és Nagyvárad között. Ugyanabból az összegből, amit mi pályázatként megírtunk, fennmaradt a licitáció után egy összeg, és a HU-RO pályázati program keretében jóváhagyták, hogy a fennmaradó összeget egy újabb közbeszerzési eljárás után kiosszák ugyanarra a projektre, így a bicikliút egészen Félixfürdőig halad. Nagy előnyöm származott abból, hogy jogász vagyok, így sokkal több mindenre volt rálátásom az önkormányzatban, és nagyon sok minden ragadt rám szakmailag Ez egy komoly adu a mostani munkámban.

Az önkormányzati tapasztalataiból mit tud, és mit lehet hasznosítani alispánként?

Én minden esetben helyettesítem az ispánt. De emellett vannak különböző más feladatok is, amelyekkel nekem foglalkoznom kell, például magának az ispáni hivatalnak a működésével, ami által a jogi osztályt is koordinálom. Ezen kívül a földosztó bizottságnak vagyok a titkára, ennek a testületnek az ispán az elnöke. Különböző bizottságokba kerültem bele, és azáltal, hogy önkormányzati képviselőként ismertem az adminisztrációs jogot, ez komoly előnyömre válik ma, mert mi is foglalkozunk az önkormányzati testületi határozatokkal, persze egy másik szempontból.

Hogyan sikerült átváltania egy döntéshozó szerepkörből egy végrehajtó szerepkörbe, amit az alprefektusi tisztség jelent?

Kívülállóként az ember úgy látja, hogy az ispáni hivatal egy nagyon szigorú intézmény, és ez így is van rendjén. De az ispáni hivatal sosem fog megtámadni egy olyan önkormányzati határozatot, amelyik abszolút legális. Viszont ami számomra egy nagyon kellemes meglepetés volt, hogy az itteni kollektíva, ha megkeresik az önkormányzatok, akkor segít nekik. Az önkormányzatokban vannak ötletek, az ispáni hivatalban nincsenek ötletek, itt csak elmondjuk azt, hogy mi a járható út jogilag. Az önkormányzatok millió problémával jelentkeznek nálunk, és mi szaktanácsadással tudjuk ellátni őket, és ez nagyon jó dolog. Én erre szeretnék törekedni, hogy a jegyzők a megyéből minél többször keressék meg a jogi osztályt, mielőtt egy önkormányzati testületi határozatot jóváhagynak, mert a fontos az, hogy mindennek legyen teljes jogi lefedettsége. Nekünk nem az az érdekünk, hogy mindenáron megtámadjuk az önkormányzati testületi határozatokat.

A nagyváradi tanácsülésen voltak olyan döntések, amelyek a magyar közösség szempontjából aggályosak voltak – utalok itt például az iskolahálózatra vonatkozó döntésekre –, melyeket az RMDSZ-frakció jogi úton meg is támadt. Alispánként mennyire tud odafigyelni a magyar közösségeket érintő önkormányzati döntésekre?

Én nem tudok kivételt tenni, és nem is szabad kivételt tegyek senkinek a beadványával kapcsolatban sem. Én magas rangú köztisztviselő vagyok, és a törvény arra kötelez, hogy mindenkit egyformán szolgáljak ki. Ebben a pozícióban ezt nem szabad másként csinálni. A másik aspektus az, hogy az önkormányzati testületi határozatokat nem én, hanem a jogi osztály, illetve a jogi osztály igazgatónője kezeli. Ez az ő szakterülete, és az ő felelőssége. A jogi osztály ellenőrzi az önkormányzati testületi határozatokat. Nem én, és nem a prefektus teszünk javaslatokat, hogy ezt vagy azt a határozatot megtámadjuk.

És amikor a jogi osztály jelzi, hogy valamelyik határozat jogilag aggályos, akkor automatikusan megtámadják azt a közigazgatási bíróságon?

A prefektus minidig jóváhagyja a jogi osztály javaslatait, mert ez törvény szerinti kötelessége. Azt el kell mondani, hogy nagyon sok önkormányzati testületi határozat van. Gondoljunk csak bele, hogy Bihar megyében százegy helyi önkormányzat van. Ha ezek, Nagyváradot nem számítva, csak átlagban húsz önkormányzati testületi határozatot hoznak havonta, és ehhez hozzávesszük Váradot, akkor havonta több ezer önkormányzati határozat fut be az ispáni hivatalba. Ma már nem kell harminc napon belül megtámadni a kifogásolt határozatokat, azokat akármikor akárki megtámadhatja, legyen az egy nonprofit szervezet, vagy akár egy magánszemély, ha úgy érzi, hogy egy önkormányzati testületi határozat sérti az érdekeit.

Mennyire lesz úgymond aktív alispán? Számíthatunk-e öntől is olyan „magánakciókra”, mint amilyet az ön elődje Cristian Bitea csinált, amikor megtámadta a nagyváradi parkolási szabályzatot?

Az ispáni hivatal egy nagyon szigorúan felépített szerkezet. A törvény szerint mi a Belügyminisztérium alá tartozunk, tehát itt nem úgy működnek a dolgok, hogy én elhatározok valamit csak úgy. Én semmit nem tudok tenni, amibe az ispán nem egyezik bele. Innentől kezdve nyilvánvaló, hogy minden prefektúrai kezdeményezés beszélgetés, egyezség eredménye. Én megpróbálok segíteni mindenkin, hisz nem az a lényeg, hogy most minden áron belegázolj az emberekbe, mert ennek semmi értelme.

Azt fel lehet fogni segítségként is, ha a hivatal megtámad egy olyan határozatot, amelyet jogszerűtlennek tart.

Ezért is mondtam azt, hogy én nagyon szeretném rávezetni a jegyzőket arra, hogy bátran forduljanak hozzánk segítségért. Senki nem született mindentudóan, beleértve engem is, a jegyzőket is és mindenkit, aki ebben a rendszerben dolgozik. Tudjuk azt, hogy a jog minden egyes nap tágul, nem lehet teljesen áttekinteni. Nyilvánvaló, hogy mindenki arra törekszik az intézményen belül, hogy az tökéletesen működjön, de sosem szabad elfelejteni, hogy emberek vagyunk.

Mit gondol, meddig marad ebben a tisztségben?

Az ispánoknak és az alispánoknak nincs megszabott mandátum idejük. A tisztséget egy kormánykinevezés nyomán foglaltam el, de egy kormánykinevezést ugyanúgy vissza lehet vonni, mint ahogy kiadták. Én szeretném tovább képezni magam, és nem tudni, hogy innen hova, és milyen ajtó nyílik az életben.

Mit gondol, vissza fog még térni a politika világába?

Az élet kifürkészhetetlen. Erre ma, amikor éppen hogy elfoglaltam ezt a helyet, nem tudok válaszolni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!