ERDON Helyi hírek

2014.08.11. 12:32

Lelki gyakorlatok a parkban

Nagyvárad- Pénzes Zoltán vezetésével egy kisebb csoport minden héten többször lelkigyakorlatokat végez Nagyváradon a szabadban, a Bunyitay-ligetben s egy várad-rogériuszi parkban. Íme a részletek.

Nagyvárad- Pénzes Zoltán vezetésével egy kisebb csoport minden héten többször lelkigyakorlatokat végez Nagyváradon a szabadban, a Bunyitay-ligetben s egy várad-rogériuszi parkban. Íme a részletek.

A külső szemlélő számára talán meglepő gyakorlatokat minden kedd délután 5 órától végzik a Bunyitay-ligetben, illetve hétvégéken, szombat és vasárnap 9-10.30 óra között a nagyvárad-rogériuszi Lucian Blaga Középiskola melletti parkban. Pénzes Zoltán az Erdély Online-nak kifejtette: 2003-ban került kapcsolatba a Fálun Dáfával, véletlenül talált rá az interneten erre, szerinte a testet és szellemet ápoló ősi kínai tanokra, illetve az igazság, jóság, tolerancia elveire épülő lelki gyakorlatra, mely tulajdonképpen nem más, mint a Buddha-iskolához tartozó, elméletet és gyakorlatot egyaránt tartalmazó, semmibe se kerülő önfejlesztő, egészségmegőrzésre törekvő rendszer. Nincs tehát vallási formája, nincsenek rituáléi, sem imádsága, sem kultusza, és mentes mindenféle politikai ideológiától. Nem rendelkezik szervezett intézményrendszerrel és tisztségekkel, megítélésében viszont öt gyakorlata együttesen harmonizálja a testet és a szellemet, és bárki által, korosztálytól függetlenül elvégezhető.

Kínából ered

Később az erről szóló könyvet- Falun Gong- is elolvasta, s elkezdte ő is végezni ezt a gyakorlatot, s állítása szerint pozitív hatásokat gyakorolt rá. Megjegyezte: egy olyan gyakorlatról van szó, melyet 1992-ben hoztak nyilvánosságra Kínában mesteri engedéllyel. Szájról-szájra terjedt barátok és ismerősök közt, s hét év alatt annyira hatékonynak bizonyult, hogy a gyakorlók száma 70 millióra emelkedett. Természetesen ez a kommunista titkosszolgálatnak is feltűnt, s figyelni kezdte őket. Potenciális veszélyforrásként kezdték nyilvántartani a gyakorlatokat végzőket, mert 1999-ben a Kínai Kommunista Pártnak csupán körülbelül 65 millió regisztrált tagja volt. Mivel a Fálun Dáfá-gyakorlókat már nem lehetett a kommunista propagandával irányítani, Pénzes Zoltán szerint az akkori kommunista vezető, Csiang Cö-min 1999. július 20-án tömeges üldözést indított ellenük, a gyakorlóhelyeken több millió embert letartóztattak, majd börtönökbe zárták, illetve kényszermunkatáborokba küldték őket átnevelés és agymosás céljából, sokszor törvényes, bírósági eljárások nélkül.

Egyébként jelenleg a világ több mint 110 országában végzik ezt a gyakorlatot, a külföldiek pedig arra törekednek, hogy tisztázzák magukat, tájékoztatják a saját kormányaikat. Különböző emberi jogi szervezetek próbálnak fellépni az ügyben, határozatokat hoznak, de erőteljesebb fellépések nem történtek, mert a hivatalos szervek attól tartanak, hogy csorbulnak a Kínával kapcsolatos gazdasági érdekeik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!