ERDON Helyi hírek

2014.08.20. 15:57

Iskolai felújítások zajlanak

A váradi önkormányzat Ingatlankezelőségének megrendelésére ebben az időszakban 27 tanintézetben zajlanak különböző munkafázisban levő beruházások. Emellett generáljavítások is folynak.

A váradi önkormányzat Ingatlankezelőségének megrendelésére ebben az időszakban 27 tanintézetben zajlanak különböző munkafázisban levő beruházások. Emellett generáljavítások is folynak.

Benyovszky Tünde, a Polgármesteri Hivatal ingatlankezelő osztályának (AIO) igazgatóhelyettese arról tájékoztatta az Erdély Online-t hogy az idei városi költségvetésben 15 millió lejt különítettek el számukra, melyből több mint 1,2 millió lejt különböző tanintézetek épületeinek aktuális felújítására, 1,5 millió lejt pedig generáljavításokra költenek. Előbbi kategóriába 27 tanintézmény, vagyis 11 iskola, 12 iskola és 4 bölcsőde esik, a beruházások pedig különböző munkafázisban vannak. Az Orsolya-óvoda például nemrég kérvényezte, hogy higiénizálják a várad-szőlősi részlegét. A munkálatok becsült értéke 8.604 lej, és folyamatban van a tendereztetés. Már ennek kivitelezése is megtörtént viszont a 23. és a 28. számú óvodákban, illetve zajlik a 24. és a 27. számú óvodákban. A 34. számú óvodában éppen cserélik a védőrácsokat, és az ablakoknál is dolgoznak, a 37-ben ácsmunkákat végeznek, a 42-ben festenek, illetve asztalosok dolgoznak, az 51-ben a kerítésen dolgoznak és higiénizálnak, az 53-ban pedig ácsmunkákat végeznek és takarítanak.

A Ioan Bogdan-iskolában kerítést csináltak, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola mellett járdákat alakítottak ki. Ugyanitt még munka van a kerítéssel, a hőszigeteléssel, valamint a gázvezetékhez való csatlakoztatással. A Dimitrie Cantemir Általános Iskolában jelenleg is festenek és cserélik a padlózatot, az Oltea Doamna Általános Iskolában higiénizálnak, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban pedig festenek. A Dacia iskolában aláírták a szerződést az épület kifestésére, a Baptista Elméleti Líceumra pedig a festésre és a padlózat cseréjére. Emellett versenytárgyalást hirdettek az Ortodox Líceum festésére és az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum régi épülete faburkolatának cseréjére, és higiénizálnak a 7., a 9., a 12. és a 4. számú bölcsődékben.

Generáljavítások

A felsoroltakon kívül idén nyáron több olyan befektetés is folyamatban van, mely nagyobb munkálatokat feltételez. Ezek közül a legjelentősebb a várad-rogériuszi 16. számú Általános Iskola épületét érinti, ahol tavaly óta zajlanak generáljavítások, és a kivitelezési szerződés értéke megközelíti az 1,6 millió lejt. Nagyberuházásra (körülbelül 10 millió lej értékben) készülnek a Moldovei utcai 11. számú Általános Iskolánál (villany- és szaniterberendezések cseréje, belső átalakítások, homlokzatfelújítás), eddig a 80 ezer lejes tervdokumentáció készült el. Emellett tendert hirdettek a 12. számú és a 43. számú óvodákat érintő generáljavításokra (tervek+ fűtésszerelés), és folyamatban van a 31. számú óvoda melletti aszfalt és játszóhely kialakítására, valamint a 35. számú óvoda újraszigetelésére vonatkozó dokumentációk kibocsátása. Ugyanakkor aláírták a szerződést a Tanítóképző főépületében zajló javításokra, elhalasztották viszont a Friedrich Schiller Német Elméleti Líceumot érintő aszfaltozást és az Onisifor Ghibu régi épületének a melegvíz-vezetékekhez való csatlakoztatását. Emellett zajlik a tendereztetés az Onisifor Ghibu Líceum melletti aszfaltozásra, a Művészeti Líceumot érintő általános felújításra és az Emanuil Gojdu Líceum sportterme esetében.

Magyar iskolák

Felújították a Szacsvay Imre Általános Iskola téglakerítését hátul és oldalt, ami 13 ezer lejébe került az Ingatlankezelőségnek. A tanintézet kérvényezte a C épülettest bővítését, de csak a tervezés 7500 euróba kerülne, a kivitelezés pedig körülbelül 100 ezer euróba. Az elképzelés szerint ugyanis a földszinten lenne egy díszterem, az emeleten pedig két osztály. Mindez időigényes folyamat, a központi elhelyezkedés és a műemlékjelleg miatt. Ugyanakkor az utcára néző főépület jogi helyzete pedig még mindig nem tisztázott- magyarázta Benyovszky Tünde.

A Lorántffy Zsuzsa Református Gimnáziummal nincs gond, hiszen a közelmúltban újították fel uniós támogatással. A római katolikus egyház birtokában levő Szent László Líceum homlokzatát önerőből újítja fel a tulajdonos, akárcsak az Ady Endre Középiskolát nemrég az Orsolya-rend.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!