ERDON Helyi hírek

2014.08.25. 14:33

Elzárják a termálcsapokat!

Talán az utolsó utáni pillanatban lépnek valamit a hatóságok – de nem biztos, hogy ez már segít. A túlzott kiaknázás miatt eltűnő püspökfürdői rezervátum kap még egy esélyt.

Talán az utolsó utáni pillanatban lépnek valamit a hatóságok – de nem biztos, hogy ez már segít. A túlzott kiaknázás miatt eltűnő püspökfürdői rezervátum kap még egy esélyt.

Ritka növény- és állatfajok kihalását okozza térségünkben is az ellenőrizetlen (vagy szándékosan elburjánzani engedett) vadkapitalizmus. Mint arról már cikkeztünk, annyi engedélyt adtak az utóbbi években a Püspökfürdőn és környékén termálvíz fúrásokra és a víz kinyerésére, hogy a szint súlyos csökkenése miatt kiszáradt az 1932 óta országosan védettnek számító ottani tó. Ezzel eltűnt onnan a tündérrózsa és több specifikus állatfaj léte is veszélybe került. Az ilyen rezervátumok még az EU szintjén is védettnek számítanak, hely illetékesek már évek óta figyelmeztettek is a veszélyre, ennek ellenére a vízhozam csökkenését eredményező kitermelési engedélyek kibocsátását nem állították le. A terület hivatalos kezelője a Körösvidéki Múzeum, amelynek igazgatója hétfőn bejelentette: sokszor jelezték a hatóságoknak a helyzetet, de nemhogy semmi nem történt, hanem végül még őket büntette meg a természeti katasztrófa miatt a Környezetvédelmi Őrség. E döntést bíróságon ugyan megtámadták, ám most úgy döntöttek, lemondanak a terület kezelési jogáról.

Van remény

Mindazonáltal a múzeum szakemberei egy Abu Dhabi-beli sejk által finanszírozott projekt keretében, a gödöllői Szent István Egyetem és a galaţi Răsvan Angheluţă Múzeummal közösen újratenyésztették a veszélyben lévő két állatfajt, az ún. Racoviţă kelét és a bordás homorcsát, ezek jelenleg akváriumokban várják, hogy esetleg ismét feltöltsék a tavat, és akkor az újra benépesíthető lesz. A tündérrózsa megmentése érdekében a Nagyváradi Egyetemmel közösen zárt laboratóriumban újratenyésztették ezeket, és az igazgató szerint ezek is telepíthetőek, ha lenne hova. Radu Huza, a múzeum szakértője elmondta: már 1983-ban is kiszáradt egyszer a tó, de akkor villámgyors beavatkozással egy hónap alatt minden megmentettek. Sőt, tette hozzá, írásos emlékek tanúskodnak arról, hogy a középkorban is történt hasonló, akkor mintegy három hónap kellett a regenerálódáshoz. Ha nem lépnek most, akkor még az EU is eljárást indíthat, büntetést szabva ki, és az összes termálvíz kitermelést bezárathatja – pedig egyelőre csak csökkenteni kellene azok számát. „Állandóan csak újabb panziók, szállók, villák jelennek meg, mindig úgy medencéket és aquaparkokat akarunk, ezt pedig a természet nem képes kiszolgálni. Folyamatos lenne a tó és az emberek termálvíz-ellátása is, de csak egy észszerű határig” – mondta.

Épp ekkor jött a hír: az országos szabályozó szakhatóság úgy döntött, mostantól nem ad ki újabb termálvíz kitermelési engedélyeket. Ugyanakkor azt ígérik, hogy az idegenforgalmi idény zárultával, vagyok októbertől megvizsgálják az eddig kiadott engedélyek jogszerűségét is – bár arról nem szóltak, hogy ez miben áll. Tény, hogy a 70-es évek óta nem készült felmérés arról, meddig elég még a Püspökfürdő és a Félix térségében található termálvíz-készlet…

Szeghalmi Örs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!