ERDON Helyi hírek

2014.08.15. 09:57

Ellenőrizték a gátépítést

Bihar megye- Csütörtök délben Pásztor Sándor szakállamtitkár Claudiu Pop prefektus társaságában ellenőrizte a hollószegi gátnál zajló munkálatokat.

Bihar megye- Csütörtök délben Pásztor Sándor szakállamtitkár Claudiu Pop prefektus társaságában ellenőrizte a hollószegi gátnál zajló munkálatokat.Az RMDSZ-es vízügyi szakember az Erdély Online-nak kifejtette: 2011-ben kezdték el az összesen 19 millió lej értékű beruházást, akkortájt, amikor még ő vezette a Körösök Vízügyi Igazgatóságot, ami azért fontos, mivel a környéken található a Topa és a Hollód patakok völgye, melyek nagyobb mennyiségű csapadék lehullásakor árvízzel fenyegették a térségbeli hét települést. 2011-ben és 2012-ben jött a finanszírozás, 8 millió lej összegben, melynek segítségével a 29 méter magasra tervezett, katasztrófa esetén szükségtárázóként is működő, 1,2 millió köbméter vizet feltartóztatni képes létesítményből 6 méter elkészült, de ez így még nem volt elég magas ahhoz, hogy tavaly meg tudja akadályozni azt, hogy árvíz legyen Bihardobrosd környékén. Ugyanis miután elkerült az igazgatóság éléről, a pénzforrás elapadt, a munkálatok leálltak, s csak az idén, az ügyet prioritásként kezelve immár államtitkárként tudott intézkedni, hogy folytatódhassanak, két hónappal ezelőtt kieszközölve 3 millió lej kiutalását. Az építők tehát ismét dolgozni kezdtek, s bár a munkálatok nem annyira látványosak, sikerült eljutniuk 9 méter magasságig, vagyis a gát meg tud tartani immár 130 ezer köbméter vizet, s ezzel 20 kilométer hosszan megszűnt az árhullám veszélye. A kivitelezés határideje két év, az átadás után pedig megoldódik majd az utolsó árvízkockázati gond is Bihar megyében, hangsúlyozta.

Pásztor Sándortól ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy jól áll a Páris és Kösmő patakok partszakaszai rendbetételének finanszírozásának ügye. Úgy fogalmazott: a jövő héten érkezik majd Romániába az Európai Bizottság Jasper nevezetű, pályázati tanácsadással foglalkozó szervezete, s reméli sikerül majd uniós pénzeket is lehívni. A tendereztetés különben már megtörtént, s a közeljövőben aláírják a kivitelezési szerzőseket is, tette hozzá.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!