ERDON Helyi hírek

2014.08.05. 11:37

Egy hét Marilynnel

A mai filmvilág sajátosságához tartozik az, hogy minden érdekes, ha azt a nézőnek el tudják adni. Az esetek többségében meg is találják azokat a témákat, melyek filmben megfogalmazva, megtölthetik a nézőteret. Szerepelhetnek filmfesztiválokon, díjakat hozhatnak el.

A mai filmvilág sajátosságához tartozik az, hogy minden érdekes, ha azt a nézőnek el tudják adni. Az esetek többségében meg is találják azokat a témákat, melyek filmben megfogalmazva, megtölthetik a nézőteret. Szerepelhetnek filmfesztiválokon, díjakat hozhatnak el.

Nálunk fele is találkozhatunk ezzel a jelenséggel. Vetítenek olyan filmeket, melyeknek cselekménye a világsajtóban közismert. A csomagolása ellenben egyedi. Ez az, ami tulajdonképpen ma is élteti a témát.

Filmforgatás Marilyn Monroe-val

1956 őszén Marilyn Monroe Angliába utazott, hogy Sir Laurence Olivierrel leforgassa „A herceg és a színésznő” című filmet. Ekkor volt harmadik rendezőasszisztens Colin Clark (Eddie Redmayne), a színész-rendező Olivier (Kenneth Branagh) mellett. Colin saját naplója alapján vetette később papírra memoárját, amelyben Monroe-val (Michelle Williams) való románcát írja le az egyhetes filmforgatási periódus alatt. Ennek következtében írható a film főlistájára „Igaz történet alapján” felirat. De a valódi Marilyn Monroe helyett, több mint félévszázaddal később egy rendkívül tehetséges művésznőt, Michelle Williams-t a csodálhatunk meg egy profik által létrehozott filmben, köszönhetően a szereposztásnak. A mostani, 2011-ben készült filmben, lépést tartva a film technikai fejlődésével, árnyaltabban tudják érzékeltetni azokat a belső és külső körülményeket, melyek jó félévszázaddal hamarabb végbe mehettek a film világában. Nem árt számolni azzal, hogy a filmlegendák nem halnak ki, esetleg látens életet élnek, de bármikor, ha talajra lelnek, rögtön virágba szöknek, mint az esetünkben is, köszönhetően a rendezőnek, az operatőrnek, a vágónak, a hangmérnöknek, a világosítónak. Az „Egy hét Marilynnel” című színes, feliratos, angol-amerikai filmdráma, 2011-ben készült, rendezője Simon Curtis.

A filmről

Az Oxfordi Egyetem friss végezettje, Colin Clark gazdag család sarja. Az apa minden támogatást megadna, hogy fia a család igényének megfelelően helyezkedjen el, azonban Colin a filmek világában akar tevékenykedni, melyhez nincs megfelelő felkészültsége. Többszöri visszautasítás ellenére is végül a világhírű Sir Laurence Olivier harmadik rendező- asszisztenseként tevékenykedik a film világában. 1956-ot írunk, amikor Angliában forgatta a „Herceg és a színésznő” című filmet, melynek női főszerepére a már hírneves amerikai színésznőt, Marilyn Monroet hívták meg. A film Colin Clark emlékirata alapján készült, a művésznő Angliában eltöltött egy hetét mutatja be. Marilyn megérkezik Angliába férjével, a híres, akkor már neves drámaíróval, Arthur Millerrel. Óriási örömujjongással fogadjak a szép, elbűvölő művésznőt, aki mindenkit kedvességével, közvetlenségével, természetes magatartásával, bájával elbűvöl. A filmforgatás folyamatába tekinthet be a néző. Marilyn életstílusáról, szorongásairól, bizonytalanságáról árnyalt kép alakul ki. A művésznő közismerten rossz alvó, emiatt altatót szed. Reggel képtelen felkelni, emiatt késik a filmforgatásról. Nem olyan egyszerű együttműködni vele. Néha nem emlékszik a szövegére, így kénytelenek leállítani a forgatást. A rendező nagy színésznek tekinti, azonban idegesítik a rendellenességek. Colin mindig jelen van a forgatáson, végső soron őt bízzák meg, hogy segítse a művésznőt, akinek olyan érzése van, hogy nem felel meg a szerepnek. Közben a férj visszatér New Yorkba, Marilyn magára marad kétségeivel, bizonytalanságával. Ebben a helyzetben Colin megérzi, hogy a művésznő megerősítést vár. Mondják azt, hogy szerepében kiváló. Michelle Williams kitűnően, hitelesen alakítja a lelkileg ingadozó, ennek ellenére hihetetlen kisugárzást árasztó hírneves művésznő szerepét. Eddie Redmayne alakítja Colin Clark szerepét, a fülig szerelmes 23 éves fiatalemberét, aki egy hétig csodálhatja a szép művésznőt. Sir Laurence Olivier már világhírneves művész-rendező szerepében Kenneth Branagh, hitelesen játssza a dühös sármőrt. Marilyn kisebb lazaságot is megenged magának. Colinnal együtt meglátogatják az Oxfordi Egyetemet, ahol a hallgatók rajongással veszik körül a dívát. Szívesen ad autogramot rajongóinak. Colin és Marilyn közötti beszélgetés során, a fiatalember megkéri őt, hogy kedvéért folytassa a forgatást. Közelebb kerülnek egymáshoz. Colin néha védi a dívát rajongóinak egyes megnyilvánulásaival szemben.

Szereposztás

Rendező: Simon Curtis. Író: Colin Clark. Forgatókönyvíró: Adrian Hodges. Zeneszerző: Conrad Pope. Operatőr: Ben Smithard. Jelmeztervező: Jill Taylor. Vágó: Adam Recht. Szereplők: Michelle Williams (Marilyn Monroe), Eddie Redmayne (Colin Clark), Kenneth Branagh (Sir Laurence Olivier), Julia Ormond (Vivien Leigh), Pipp Torrens (Sir Kenneth Clark), Emma Watson (Lucy), Geraldine Sommerville (Lady Jane Clark), Judi Dench (Dame Sybil Thorndike). A világ két filmes nagyhatalma, az amerikai és angol színészek együttes munkája alapján érdekes film keletkezett. Nem biztos, hogy a fiatalember naplójában leírt filmtörténet teljes mértékben valós, de nem is ez a lényeg. Érzésekkel, vágyakkal teli emberek egy elfogadhatóbb világ fele akarnak eljutni. A remek film sztori, a pazar szereposztás, a színészek csodálatos játéka a film sikerét szavatolta. A rendező, Simon Curtis szuggesztíven mutatja be a két színészóriásnak konfliktusoktól sem mentes együttműködését. Magyar fordításban, 2012-ben jelent meg Colin Clark „Egy hét Marilynnel” című könyve, a GABO Kiadó gondozásában. Colin leírja a Marilynnel eltöltött csodálatos hetet. Szerintem érdemes megtekinteni ezt az alkotást, mert az utódok semmivel sem tehetségtelenebbek, mint a világhírnevet már elnyert elődök. Ezt azzal bizonyítanám, hogy a Michelle Williams-nak Marilyn Monroe-t alakítva van egy snittje, amikor a már halott, vagyis a halálba kergetett művésztől búcsúzik a ravatalon, megcsókolván a homlokát. Ezután van egy játéka, melyben látszott világosan, mennyire nagy művész Michelle Williams. Vagy esetleg mennyire tehetséges rendezője, jó forgatókönyve van e szép és megrázó filmnek.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!