ERDON Helyi hírek

2014.08.11. 13:21

Csökkentek az élelmiszerárak

Bár az átlagvásárlók nem nagyon érzékelik, a Központi Statisztikai Hivatal (INS) szerint a fogyasztói árak júliusban 0,05%-kal csökkentek az egy hónappal korábban mért adathoz képest.

Bár az átlagvásárlók nem nagyon érzékelik, a Központi Statisztikai Hivatal (INS) szerint a fogyasztói árak júliusban 0,05%-kal csökkentek az egy hónappal korábban mért adathoz képest.

Jó hír a kánikulában: noha az átlagfogyasztók bizonyára nem nagyon érzékelik, a Központi Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint a fogyasztói árak júliusban 0,05 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábban mért adathoz képest, 2013 júliusához viszonyítva pedig 0,95 százalékkal. Ugyanakkor viszont egy másik pénzügyi mutató, a harmonizált fogyasztóiár-index (HIPC) szerint, melynek alapján a fogyasztói árak változásának nemzetközi szintű összehasonlítása történik, a termékek romániai átlagárai összességében 1,5 százalékkal emelkedtek az elmúlt tizenkét hónapban, összehasonlítva a hasonló, vagyis 2012 augusztusa és 2013 júliusa közötti időszakkal.

Múlt hónapban a legnagyobb mértékben, vagyis 0,3 százalékkal az élelmiszerek árai csökkentek, a nem élelmiszer ipari termékek árai pedig szinte jelentéktelen mértékben, 0,01 százalékkal apadtak. A szolgáltatásokat ugyanakkor drágábban lehetett igénybe venni júliusban, mint júniusban, a bővülés 0,36 százalékos volt, éves viszonylatban pedig 2,84 százalékos.

Mint ismeretes, erre az esztendőre a Román Nemzeti Bank (BNR) 2,5 százalékos éves célinflációval kalkulált, plusz/mínusz 1 százalékos eltéréssel. Nemrég azonban a jegybank jelezte: a prognózisát kiigazítja 2,2 százalékra, ahhoz képest, hogy idén májusban már 3,3 százalékos inflációt jósolt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!