ERDON Helyi hírek

2014.08.26. 11:40

A testi-lelki egyensúlyért…

A ’90-es évek végén indult világhódító útjára a BodyBalance, egy nálunk máig nem ismert fitness mozgásforma. Vagyis most már ismert, hiszen Váradon is lehetőség van immár a gyakorlására.

A ’90-es évek végén indult világhódító útjára a BodyBalance, egy nálunk máig nem ismert fitness mozgásforma. Vagyis most már ismert, hiszen Váradon is lehetőség van immár a gyakorlására.

Az Új-Zélandon született holisztikus edzés a Les Mills fitness lánchoz köthető, mely a világ 80 országában van jelen. És mi jelenti a különlegességét? A Balance erős koncentrációt igénylő mozgásforma, gondosan felépített nyújtó mozdulatok jellemzik. Erősít, fejleszti ízületeink rugalmasságát és mozgásterjedelmét, emellett belső nyugalmat ad a mindennapokra. Rendkívül jó stresszoldó, segítségével harmóniába, egyensúlyba kerülhetünk önmagunkkal, ugyanis emeli tudatossági szintünket, és segítségével jobban tudunk fókuszálni, mely a mai, nyüzsgő világban a siker záloga lehet.

Aucklandból Váradra

Bár nálunk még alig ismert ez a világszerte népszerű edzés, egy nagyváradi magyar lány két évig hétről-hétre gyakorolta, mégpedig a mozgalom szülőhelyén, Aucklandben. „Az aucklandi Les Mills-ben tetszett, hogy az oktató nem csak együtt mozgott a zenével, de a gyakorlatok is ütemre voltak számolva. Néha egyszerre több oktató is színpadra állt, általában délutánonként, mikor többen jelentek meg az órán. Egyszerre mozogtak előttünk, nagyon látványos és motiváló volt, szinte egy energiateret hoztak létre, ami beszippantotta a résztvevőket” – mesélte Vári Nagy Mónika, aki Váradra való hazatérése óta fitnesz trénerként dolgozik, jelenleg az ott megtapasztalt mozgásformák inspirálják óráit. Mint megtudtuk, a Balance a test fő részeinek (comb, has, hát, kar) az erősítésére helyezi a hangsúlyt. A legtöbb gyakorlat egy lassú, többnyire nyújtó mozdulatsorból áll, majd sokáig kitartunk egy adott pózt, akár a jógában. Könnyen belejön mindenki, rendkívül jó gerinctorna – erre a mai ülő életmód mellett mindenkinek szüksége lenne. Ugyanakkor az ízületeinket is nagyon alaposan megtornáztatja, és légzéskoordinációnkat is javítja, egyúttal remek kiegészítés bármely sport mellett.

Az edzés három részből áll. Azért, hogy gondolatainkat magunk mögött hagyjuk egyszerűbb tai chi mozgással indul, mely bemelegítésnek is kiváló. Ezután jóga és pilates gyakorlatok következnek, melyek erősítik testünk nagyobb izomcsoportjait. Az egy órás edzés utolsó 15 perce a lelki-szellemi felfrissülésé, egy irányított meditáció keretében.

Aki „kedvet kapott” egy kis lelki és testi egyensúlyhoz, az immár Váradon is elérheti ezt, mégpedig keddenként 18 órától a Moszkva Gardenben, vagy pedig hétfőn és pénteken 20 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában. Bővebb információk az edzéseket tartó Vári Nagy Mónikától kérhetőek a 0741–600–454-es telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!