ERDON Helyi hírek

2014.07.18. 15:40

Váradon lesz a központ

Románia egyetlen, az egész országot lefedő kisebbségi pedagógus-továbbképző központját hozza létre a kabinet hamarosan. A hétvégén kiderült: Nagyváradon lesz ez az intézmény.

Románia egyetlen, az egész országot lefedő kisebbségi pedagógus-továbbképző központját hozza létre a kabinet hamarosan. A hétvégén kiderült: Nagyváradon lesz ez az intézmény.Előírja az új tanügyi törvény, hogy kisebbségi pedagógus-továbbképző központot kell létesíteni Romániában. Eddig ugyanis minden megyében úgy oldották meg a nemzeti kisebbségi oktatók továbbképzését, ahogy akarták (már ha akarták), nem volt egységes koncepció és intézmény sem. Ez változik most. Az RMDSZ egyébként már kétszer élt parlamenti javaslattal az ügyben, 2012-ben és 2013-ban. de eddig semmi sem történt. Nemrégiben aztán kormányzati és helyi szintű konzultáció is indult, és eldőlt: Nagyváradon lesz ez a továbbképző központ.

Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselőtől megtudtuk: a megyeszékhely vezetésével konzultált, amely több ingatlant is felajánlott lehetséges székhelyként. Végül Várad-velencén, a Kolozsvári úton lévő Lukoil benzinkút mellett lévő üres iskolaépületet választották ki. Itt lesz a kisebbségi pedagógus továbbképző központ - az ingatlan e célra történő átadásáról ma szavazhat a városi tanács. Az épületet egyébként három évvel ezelőtt felújították, most csak kisebb javításokra lesz szükség, mielőtt megkezdheti ott működését az országos központ, amely egyébként - értelemszerűen - főleg a pedagógusok oktatásával összefüggő feladatokat fog ellátni. Hogy ki vezeti majd az intézményt, és hány főt fog foglalkoztatni, az még nem dőlt el. Vonatkozó kérdésünkre egyelőre annyit tudtak mondani, hogy a szakminisztérium jelöli majd ki a vezetőket, a későbbiekben. Az országban egyébként működik már egy hasonló központ, de az nem állami felügyeletű, és csak a magyarságé: a Románia Magyar Pedagógusok Szövetsége működteti, Szovátán.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!