ERDON Helyi hírek

2014.07.21. 09:02

Ünnepeltek a Gyermekmentők

Nagyvárad- Múlt pénteken a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a váradi székhelyén megünnepelte, hogy tíz éves lett a Learning Enterprises amerikai alapítvánnyal közösen működő oktátási programja.

Nagyvárad- Múlt pénteken a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a váradi székhelyén megünnepelte, hogy tíz éves lett a Learning Enterprises amerikai alapítvánnyal közösen működő oktátási programja.

A szabadban akartak ünnepelni, de az esős időjárás közbeszólt. Ennek ellenére, ha az ég nem is, az együttlét azért felhőtlennek bizonyult. Tíz éves múltra tekint ugyanis vissza a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az amerikai Learning Enterprises Alapítvány közötti együttműködés, és ebből az alkalomból a jubileumi rendezvényre meghívták azokat a Bihar megyei befogadó családokat is, akik az évek folyamán bekapcsolódtak a programokba.

Szántó Ildikó, a szervezet megyei vezetője és Popa Kinga programvezető a végül a Sas-palotabeli székhelyen zajlott összejövetelen felidézték, hogy annak idején Tolnay Ádám aradi származású, de az Egyesült Államokban élő fiatalember érdeklődött afelől, jöhetnek-e a Harvardon tanuló egyetemisták Romániába angol nyelvet oktatni. Először egy-két város volt a helyszín, aztán folyamatosan bővült az együttműködés, megoldódtak a kezdeti nehézségek. Vannak olyan családok, illetve fiatalok, akik a kezdetek óta kitartanak (például a micskeiek és a szalárdiak), az amerikaiak pedig fokozatosan megismerték az itteni kultúrát, hagyományokat is, hírét vitték a térségünknek a nagyvilágba. Az érdeklődést és az igényt jelzi, hogy mostanában már évente két turnusban oktatnak az amerikaiak, a résztvevők száma pedig több száz.

Oklevél és torta

Az idei nyáron az első három hét a végéhez érkezett, a most kezdődött második szakaszban 15 diák fog oktatni 60 gyermeket 15 különböző településen, több csoportban. A jubileum alkalmából okleveleket osztottak ki, és tortákkal is ünnepeltek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!