ERDON Helyi hírek

2014.07.22. 10:53

Új osztályok kerülnek a felekezeti iskolákhoz

A 2015-2016-os tanévtől magyar osztályok kerülnek át váradi román iskolákból a Lorántffy és a Szent László gimnáziumokba.

A 2015-2016-os tanévtől magyar osztályok kerülnek át váradi román iskolákból a Lorántffy és a Szent László gimnáziumokba.

A nagyváradi helyi tanács hétfői ülésén egyhangúlag megszavazta azt a javaslatot, melynek értelmében magyar tannyelvű osztályok kerülnek át a Traian Vuia és a Mihai Viteazul műszaki szakkollégiumokból a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumhoz és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumhoz. Az elfogadott határozat értelmében a Lorántffy gimnázium a Traian Vuia, míg a Szent László gimnázium a Mihai Viteazul szakkollégiumtól veszi át a magyar tannyelvű osztályokat. A határozathoz csatolt, Böcskei László római katolikus, Csűry István református püspökök, valamint Szabó Ödön az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke által jegyzett, Nicolae Avram országos főtanfelügyelőhöz címzett kérvényükben emlékeztetnek arra, hogy nem előzmény nélküli kérelemről van szó, hiszen három évvel ezelőtt a Szent László Gimnázium átvette a Partenie Cosma Gazdasági Líceum magyar tannyelvű osztályait. Ez az intézkedés a tanároknak is jó, hiszen így kiszámíthatóbb szakmai előmenetelük és könnyebben biztosítható a katedrájuk. Az ülés után Szabó Józseftől a helyi tanács RMDSZ-frakciójának a tagjától megtudtuk, hogy a villamossági szakosztály és a szakács szak magyar osztályai kerülnek át a magyar felekezeti iskolákba, és hozzátette, hogy a jövőben valószínűleg további magyar tannyelvű osztályok kerülnek majd át magyar iskolákhoz.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!